Kistik fibroz hastalarının solunum yolu örneklerinden Pseudomonas aeruginosa saptanmasında, konvansiyonel kültür yöntemi ile moleküler yöntemlerin karşılaştırılması - Koldaş, Seda Sevilay (My University, 2018)
Pseudomonas aeruginosa ile akciğer enfeksiyonu, kistik fibroz (KF) hastaları arasında morbidite ve mortalitenin başlıca nedenidir. P.aeruginosa’nın erken saptanması, hastalığın prognozunda önemli bir rol oynamaktadır ve enfeksiyon tespit edilir edilmez erken antibiyotik tedavisi, kronikleşmenin önüne geçecektir. Mikrobiyolojik kültür, laboratuvar tanısı için altın standart olmasına rağmen patojenin klinik materyallerden izolasyonu ve tanımlanması 24-48 saat gerektirmektedir. Çalışmamızın amacı ise KF hastalarının solunum yolu örneklerinden P.aeruginosa’nın saptanmasında moleküler yöntemlerin etkinliği ve maliyetinin konvansiyonel yöntem ile karşılaştırılmasıdır.

Pseudomonas aeruginosa is the most important cause of lung infection and major cause of morbidity and mortality among Cystic Fibrosis (CF) patients. Early detection of P. aeruginosa is a key element in management and once infection is detected, early antibiotic treatment will postpone the transition to chronic lung infection. Although culture is the gold standard for laboratory diagnosis; isolation and identification from clinical materials require 24-48 hours. We aimed to compare the efficacy and cost effectivity of molecular methods for detection of P. aeruginosa from respiratory samples of CF patients to conventional methods.
Keywords: 23SrDNA; Akciğer Hastalıkları; Cystic Fibrosis; exoA; gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu Pseudomonas aeruginosa; Kistik Fibroz; Lung Diseases; Pseudomonas aeruginosa; Pseudomonas Enfeksiyonları; Pseudomonas Infections; Pulmonary Fibrosis; Pulmoner Fibroz; real-time polymerase chain reaction