Karpal tünel sendromlu hastalarda motor ünite sayımı tahmininin yeri - Yılmaz, Orhan (My University, 2011)
Karpal tünel sendromu (KTS), median sinirin elin palmar yüzünde, transvers karpal ligaman (TKL) ve karpal kemikler tarafından oluşturulan bölgede tuzaklanmasıdır. KTS tanısında hala en sık kullanılan yardımcı tanı yöntemi elektrofizyolojik incelemelerdir. Rutin sinir iletim çalışmalarında özellikle median duyu sinir liflerinin incelenmesi tanı koyulmasında çok yardımcı olsa da, bazı sofistike yöntemler de bu hastalığın incelenmesinde kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden biri de motor ünite sayısı tahmini (motor unit number estimation-MUNE) tekniğidir. Bu çalışmadaki amaç kliniğimize KTS ile ilişkili duyusal belirti ve/ veya bulgular ile başvuran hastalarda MUNE tetkiki gerçekleştirerek olası motor ünite değişikliğini saptamak ve buradan elde edilen sonuçları incelenen diğer elektrofizyolojik ve klinik veriler ile karşılaştırmaktı. Çalışmaya KTS klinik ön tanısı olan 18-55 yaş arasında 35 hastanın 60 semptomatik eli alındı. Hiçbir hastada objektif motor sistem muayene anormalliği saptanmadı. Normal elektrofizyolojik değerler 34 sağlıklı gönüllünün 60 elinden elde edildi. Hasta ve kontrol grubunun tamamında median ve ulnar duyu ve motor sinir iletim çalışmaları ile çoklu nokta uyarımı yöntemine göre MUNE analizi yapıldı. Sonuçlarımıza göre KTS hastalarında MUNE düzeyi sağlıklı gruba göre anlamlı derecede düşük saptandı. Ayrıca 38/ 60 hasta elinde MUNE değeri düşük bulundu. Bu bireysel anormallik değeri incelenen diğer motor sinir iletim parametreleri ile karşılaştırıldığında en yüksek tanısal duyarlılığa sahip veriydi. Hasta grubundaki birçok klinik belirti ve bulguyla da MUNE arasında anlamlı ilişki saptandı. Sonuç olarak KTS hastalarında klinik olarak motor sistem tutulumu olmamasına rağmen MUNE yöntemi kullanıldığı taktirde motor ünite kaybı tespit edilebilinir. Bu yöntem aynı zamanda hastaların takibinde de kullanılabilinir. Karpal tünel sendromu, Motor ünite sayımı tahmini (MUNE) ABSTRACTCTS) is Carpal tunnel syndrome (CTS) is a compression neuropathy in which the median nerve that runs from the forearm to the hand becomes entrapped in the area which is composed of the carpel bones and the transverse carpal ligament. Electrophysiological studies are still the most commonly used supportive diagnostic tests in the diagnosis of CTS. Although routine nerve conduction studies, particularly assessment of the sensory branches of the median nerve, are very helpful in the detection of CTS, some other diagnostic methods are also used in the investigation of this syndrome. Motor unit number estimation (MUNE) is one of these investigation techniques. The main aim of this current study was to determine the possible motor unit alteration of patients with signs and symptoms of CTS by the assesment of MUNE. Our second aim was to compare the results of MUNE with clinical and other electrophysiological data. Sixty symptomathic hands of 35 patients (age range, 18-55 years) with clinical diagnosis of CTS were enrolled. None of the patients showed objective motor system abnormality in physical examination. Normal electrophysiological data was obtained from the 60 hands of 34 healthy subjects. In all patients and controls sensory and motor median and ulnar nerve conduction studies and MUNE assessment were recorded. We found that MUNE value of CTS patients were significantly lower than the healthy subjects. Additionally, in 38 of 60 patient hands, the MUNE value was low. MUNE showed significant correlations with various clinical signs and symptoms. In conclusion, in CTS patients with no clinical signs of motor nerve abnormality, assessment of MUNE technique can detect motor unit loss. This technique can also be used in the monitoring of the progress of the patients. Key words; Carpal tunnel syndrome, Motor unit number estimation(MUNE)
Keywords: Karpal Tünel Sendromu; Nöroloji; Tıp