Denetimli Serbestlik Tedbiri Konulan Madde_x000D_ Kullanıcılarında Depresyon Belirti Düzeyine Göre_x000D_ Bağımlılık Şiddetinin İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmada; denetimli serbestlik tedbiri konulan madde kullanıcılarında depresif belirti düzeyine görebağımlılık şiddetinin incelenmesi amaçlandı.Yöntem: Kesitsel tipteki araştırma, bir denetimli serbestlik şube müdürlüğünce takip edilen madde kullanıcılarıörnekleminde (N=330) yapıldı. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve Bağımlılık Profiliİndeksi Klinik Formu (BAPİ-K) ile toplandı.Bulgular: Araştırmaya katılan madde kullanıcılarının yaş ortalaması 28,93±6,96, %97’si erkek, %40’ı ortaokulmezunu, %59,1’i bekardı. Katılımcıların BAPİ-K toplam /şiddet puan ortalaması 12,32±4,02 olup, %16,7’sinde ortave %31,8’inde yüksek düzeyde bağımlılık şiddeti olduğu belirlendi. BDE kesme noktasına göre, BAPİ-K toplampuanı ve tüm alt boyutlarında depresif belirti düzeyi yüksek olanlar olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlıölçüde daha yüksek puan aldı.Sonuç: Denetimli serbestlik tedbiri konan madde kullanıcılarının yarısında bağımlılık şiddeti düşüktür. Depresifbelirti düzeyi yüksek olan madde kullanıcılarında bağımlılık şiddeti de yüksektir. Bu bağlamda, madde kullanımı olanbireylerde bağımlılığı önlemeye ve depresif sorunların erken tanı ve tedavisine odaklanılması önerilebilir.

Objective: The aim of this study was to examine the addiction severity in drug users who were imposed judgment_x000D_ of probation according to depressive symptom level._x000D_ Method: The descriptive and cross-sectional research was conducted in the sample of drug users (N=330), whose_x000D_ follow-up is continuing by the probation office. The data were collected using the Personal Information Form, Beck_x000D_ Depression Inventory (BDI), and the Addiction Profile Index Clinical Form (API-C)._x000D_ Results: The average age of substance users participating in the study was 28.93 ± 6.96, 97% were male, 40%_x000D_ were secondary school graduates, and 59.1% were single. API-C total/severity score of the participants was 12.32_x000D_ ± 4.02, 16.7% of them had moderate and 31.8% of them had a high level of addiction severity. According to the_x000D_ BDI cut-off point; API-C total and sub-dimensions scores was statistically significantly higher in substance users_x000D_ who high depressive symptom level._x000D_ Conclusion: Half of the substance users who are put on probation have low addiction levels. Addiction severity is_x000D_ also high in substance users with high levels of depressive symptoms. In this context, it may be suggested to focus_x000D_ on preventing addiction and early diagnosis and treatment of depressive problems in individuals with substance_x000D_ abuse.
Investigation of Addiction Severity of Drug Users Under Probation According to Depressive Symptom Level