An innovative model for the front end of new product development - Kurt, Onur Emre (My University, 2023)
Yeni Ürün Geliştirme (New Product Development – NPD) icra edilse iyi olur yaklaşımı yerine icra edilmesi gerek bir yaklaşımdır. Yeni Ürün Geliştirme sayesinde firmalar diğer rakip firmalarla olan rekabette konumlarını koruyabildikleri gibi konumlarını diğer firmalara göre daha avantajlı duruma da getirebilirler. Yazarlar tarafından literatürde Yeni Ürün Geliştirme sürecinin birçok faza ayrılabileceği belirtilse de bahse konu farklı fazlar genel olarak üç bölümde toplanabilmektedir. Bahse konu Yeni Ürün Geliştirme sürecinin üç bölümü; ön yüz (Front End - FE), Üretim ve Piyasaya Giriş (Development and Market Entry) ve Pazarlama (Commercialization)’dır. Bu üç bölümden Yeni Ürün Geliştirme süreci için en önemlisi Ön Yüz (FE) bölümüdür çünkü bu bölümde ürün olması ve sonrasında pazara sürülmesi düşünülen fikirler seçilir. Diğer bir ifade ile hangi yeni ürünün pazara sürüleceğine bu aşamada karar verilir. Ön yüz (FE) aşaması Yeni Ürün Geliştirme sürecinin çok önemli bir parçası olmasına rağmen bu süreç aynı zamanda gelecek ile ilgili kararların alınması kaynaklı olarak literatürde bulanık (fuzzy) olarak da adlandırılır. Ayrıca, firmalar tarafından Ön Yüz (FE) aşaması genel olarak deneme-yanılma aşaması olarak görülse de bu aşamada yapılacak hatanın ciddi zararlara sebebiyet verebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

New Product Development (NPD) is a need rather than a nice to have feature for firms to maintain or to improve their position in the market. Even NPD is divided into many phases by authors, in general, these phases can be packed into three called Front End (FE), Development , and Market Entry/ Commercialization. From these phases, FE is the most important one, since ideas are selected to be developed and then marketed. However, it is inherently fuzzy, and it is generally seen as a trial-error phase, thus it results in costly mistakes.
Yeni ürün geliştirmenin ilk aşamasına yenilikçi bir model
Keywords: Akıllı karar verme; Bulanık ön yüz (FFE); Decision making aid; Design, Industrial; Development; Extrinsic idea integration; Fikir seçimi; Fuzzy front end (FFE); Geliştirme; Harici fikir ekleme; Idea selection; Intelligent decision making; K-means; K-Means algoritması; Karar desteği; New product development (NPD); New products; Product management; Tasarım, Endüstriyel; Üretim yönetimi; Yeni ürün geliştirme (NPD); Yeni ürünler