Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının Moğolistan ekonomisi üzerindeki etkisi - Yerbolat, Oljas (My University, 2019)
Küreselleşme süreci son on yılda ülkeler arasındaki engelleri kaldırarak fiziki ve finansal akışları desteklemeyi hedeflemektedir. Doğrudan yabancı yatırımcılara ilişkin engellerin azaltılmasıyla beraber gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere doğru yönlenen DYY ve sermaye akışları 1980’ler sonrasında hızla artmıştır. Sovyetler Birliği’nin çöküşü Moğolistan’ın uzun zamandır devam eden devlet planlı siteminden yeni siteme taşınmasına ve kendi ekonomik yolunu çizmesine izin vermiştir. Günümüzde, Moğolistan hızla büyüyen, doğal kaynak zenginliğine sahip gelişmekte olan bir ülkedir. Bu çalışmanın amacı regresyon analizini kullanarak DYY’ın Moğolistan ekonomisine yarattığı etkilerini incelemektir.

The globalization process, which aims to reduce all kind of barriers across countries, has fostered the physical and financial capital flows in the last decades. The amounts of FDI inflows and stocks in both developing and developed counties have been rocketed up since 1980s due to reduced barriers for foreign direct investors. The fall of the Soviet Union allowed its longtime satellite state, Mongolia to create its own path towards. Today, Mongolia is one of the world’s fastest growing economies, holding a massive wealth of mineral resources. The purpose of this is studying effects of FDI to Mongolian economy, using regression analysis.
Keywords: DYSY; Economics; Ekonomi; Finance; Maliye; Moğolian Economy; Moğolistan; Mongolia; Panel Veri Analizi FDI; Regression Analysis