Türkiye’de biyobenzerlerin ekonomisi ve referans insülin aspart ile biyobenzerinin analitik karşılaştırılması - Dal, Onur (My University, 2016)
1. ÖZET Amaç: Biyoteknolojik ilaçların patent süreçlerinin sona ermesiyle ve/ veya bitmeye yaklaşması ile birlikte biyoteknolojik ilaçlar ilaç sektörünün başlıca ilgi alanlarından biri olmuştur. Biyobenzer ürünlerin pazara erişimindeki engeller jenerik üreticilerin karşılaştıklarından çok daha zorludur. Ürün güvenilirliği, fiyatlandırma, üretim, pazarlama engelleri gibi çeşitli faktörler biyobenzer pazarının jenerik pazarından farklı gelişmesine neden olacaktır. Bu tez kapsamında, jeneriklerin kamu yararına ve ekonomiye katkıları konusunda net bir oran ve yarar sağladığı bilinmesine rağmen, mevcut gerçekleşen biyobenzer ruhsatları ile sağlanan ekonomik yararın hesaplanmaya çalışılmasıdır. Bu bağlamda ekonomik yarar sağladığı öne sürülen biyobenzerlerin kalitesi ile ilgili soruların ekonomi başlığından sonra gelmesi ile ilişkili olarak biyobenzer insülin aspart ile referans insulin aspart, peptit haritalama metodu kullanılarak analitik olarak karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Peptit haritalama için analitik metotlarda USP ve EP metotları araştırılmıştır. US Farmakope 38, insülin aspart analiz yöntemleri referans alınarak metot için spesifiklik ve kesinlik baz alınarak kismi validasyon yapılmıştır. HPLC’de peptit haritalama yapılmıştır. Biyobenzerlerin ekonomisi ile ilgili çalışmada IMS’ten alınan veriler kullanılarak, biyobenzer ürünün piyasaya girmesinden itibaren referans üründeki fiyat düşüşleri ile biyobenzer ürünün fiyatı arasındaki oranlar incelenmiştir. Bulgular: HPLC’de karşılaştırılan insülin fragmanların benzer alıkoyma sürelerinde görüldüğü saptanmıştır. IMS verileri baz alınarak yapılan analizlerde biyobenzerlerin fiyat düşüşüne katkı sağladığı saptanmıştır. Sonuçlar: Çalışmamızda karşılatırılan fragmanların alıkonma sürelerinin benzer olmasına rağmen, yapı olarak net olarak benzerliği ispatlamak için ileri analitik yöntemlerin kullanılması gerektiği düşünülmektedir. Biyobenzerlerin ekonomik olarak katkı sunabileceği saptanmışsa da aldıkları pazar payları düşünülerek, biyobenzerler konusundaki endişelerin ülkemizde de yaşanmakta olduğu söylenebilir. Anahtar Sözcükler: İnsülin aspart, Biyobenzerler, Peptit Haritalama, Diyabet, USP

ECONOMİCS OF BİOSİMİLARS İN TURKEY AND ANALYTİCAL COMPARİSON OF INNOVATOR AND BİOSİMİLAR INSULİN ASPART Purpose: Biotechnological drugs started to become the main focus of the drug business with the expiration or close to expiration of patent processes of biotechnological drugs. The obstacles to the introduction of biosimilar products to the market are much harder than that of encountered by generic producer. Various factors such as product safety, pricing, manufacturing, marketing barriers will cause the progress of biosimilar market to differ from that of generic market. Under this thesis, economic benefits acquired from the current biosimilars’ entry will be calculated although it is known that generics provide clear discount rate and contribution to the public welfare and the economy. Biosimilar insulin aspart was compared with the reference insulin aspart through peptide mapping method, in relation to the fact that the problems regarding the quality of biosimilars claimed to contribute economic benefit came after the economy topic. Materials and Methods: USP and EP methods was examined for peptide mapping. Partial validation was performed for the method in term of specificity and accuracy by taking USP Pharmacopeia 38 and insulin aspart analysis methods as reference. Peptide mapping was performed in HPLC. Rates between the reduction in the price of reference product as from the introduction of biosimilar products to the market and the price of biosimilar product was investigated by using data received from IMS. Results: It was identified that insulin fragments compared in HPLC have been observed at similar retention times. In the analyses based on IMS data, it was identified that biosimilar have contributed to the price reduction. Conclusions: Although retention times of fragments compared in our study were similar, it is being considered that further analytic methods must be used to rigorously prove structural similarity. It was identified that biosimilars could have contribution to the economy; but when considering their market share in Turkey, it is safe to say that there are concerns about biosimilars in our country as well. Key Words: Insulin aspart, Biosimilars, Peptide Mapping, Diabetes
Keywords: Farmasötik biyoteknoloji; Farmasötik çalışmalar; Pharmaceutical aids; Pharmaceutical biotechnology