Measurement of the readiness of Turkish companies for balanced scorecard project implementation - Argeşo, Leman Selda (My University, 2002)
Bu tezin amacı, Türkiye'de bulunan firmaların Balanced Scorecard projesi uygulamasına ve bilgi çağına ne kadar hazır olup olmadıklarının tespitidir. İlk önce Balanced Scorecard ile ilgili detaylı bir literatür taraması yapılarak kişilere BSC tanıtılmıştır. Sonra bu amaca yönelik olarak bir anket hazırlanmıştır. Bu anketin sonucunda, firmaların, amaçlarının çoğuna göre bilgi çağına hazır oldukları görüldüğü halde; Balanced Scorecard projesi uygulaması yapabilmeleri için ölçümlerini, BSC'nin Finansal, Müşteri, Şirket İçi Yöntemler ve Öğrenme & Büyüme olan dört perspektifindeki tanımladıkları amaçlarına uygun olarak artırmaları gerekmektedir. Seçilen firmalar için, finansal ve müşteri boyutlarındaki amaçlara verilen önem çok benzer ve oldukça önemli bulunmuştur. Bu sebeple bu firmalar finansal yapılanmalarında ve müşteri ilişkilerinde oldukça hassaslardır. Şirket İçi Yöntemler ve Öğrenme - Büyüme boyutlarındaki amaçlara verilen önem derecesi ise önemli bir farklılık göstermektedir. Bu firmaların bilgi çağında daha iyi şartlarda faaliyetini sürdürebilmesi için çalışanlarının motivasyonuna ve eğitimlerinin sürekliliğine daha çok önem vermeleri gerekmektedir. Tüm boyutlarda, birçok amaçla ilgili ölçümlerin kullanım sıklığı oldukça farklıdır. Bu sebeple bu firmalar amaçlarını ölçülebilir hale getirmek ve hedeflerine ulaşabilmek için ölçüm tekniklerini daha çok geliştirmeli ve daha çok kullanmalılardır . Bu çalışma için geliştirilmiş ölçüm aracı, BSC'ın ana perspektiflerini kapsamaktadır. Bundan dolayı bu tezin katkılarından birisi de, BSC Proje Uygulaması Kontrol Listesinin geliştirilmesidir. The objective of this thesis is to determine the readiness of the companies in Turkey to the implementation of a Balanced Scorecard Project and to the Information Age. At first, the concept of Balanced Scorecard has been introduced by making a detailed literature survey about BSC. Then a survey has been conducted to measure the readiness of Turkish companies. As a result of the survey it is seen that although the companies are ready for the Information Age according to most of their objectives; in order to implement a Balanced Scorecard project they should extend their measurements for their defined objectives in four perspectives, which are Financial, Customer, Internal Business Process and Learning & Growth of BSC. The level of importance for the objectives in financial and customer perspectives are found to be very similar and quite high for the chosen firms. So these firms are sensitive for their financial structure and customer relationships. Whereas the degree of importance for the objectives in Internal Business and Learning & Growth perspectives shows significant difference. In order to better survive in Information Age these companies should give more importance to the motivation and continuous training of their employees. The usage frequency of measurements for most of the objectives in all perspectives is quite different. So these companies should develop and use more measurement techniques in order to quantify their objectives and to reach their targets. Measurement instrument developed for this study consists of the main perspectives of the BSC. In this respect one of the contributions of the thesis is development of a BSC Project Implementation Check List.
Keywords: Genel yönetim; İşletme; Personel yönetimi