Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Tükenmişlik ve Yabancılaşma_x000D_ Düzeylerinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi - BALABAN DAĞAL, ASUDE; CENGİZ, ÖZGE (My University, 2020)
Bu araştırmada Okul Öncesi Eğitimi bölümünde öğrenim görmekte olan son sınıf öğrencilerin okul tükenmişliği ve okulayabancılaşma düzeylerini incelemek amaçlanmıştır. Örneklemi Okul Öncesi Eğitimi bölümünde öğrenim görmekte olan 300 öğrencioluşturmaktadır. Araştırmada veriler “Kişisel Bilgi Formu”, “Öğrenci Yabancılaşma Ölçeği” ve “Maslach Tükenmişlik EnvanteriÖğrenci Formu” kullanılarak elde edilmiştir. Son sınıftaki okul öncesi öğretmen adayları “orta” düzeyde okul tükenmişliği ve okulayabancılaşma yaşamaktadır. Sonuçlara bakıldığında, devlet üniversitelerinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin özelüniversitelerdekilere göre daha yüksek düzeyde duyarsızlaşma ve tükenme yaşadıkları görülmüştür. Öğrencilerin okulayabancılaşma düzeyleri üniversite türüne göre farklılık göstermemektedir. Mezun olunan lise türü değişkenine ait sonuçlarAnadolu öğretmen lisesi mezunlarının genel lise ve meslek lisesi mezunlarına göre daha fazla tükenmiş olduklarını; Anadolu lisesimezunlarının genel lise mezunlarına göre daha fazla yabancılaşmış olduklarını göstermektedir. Ayrıca Anadolu öğretmen lisesi veAnadolu lisesi mezunu öğrencilerin yabancılaşmanın alt boyutu olan anlamsızlık düzeyleri genel lise mezunlarına göre daha yüksekbulunmuştur. Eğitim alınan üniversite sayısına göre öğrencilerin okul tükenmişliği ve okula yabancılaşma düzeyleri farklılıkgöstermemiştir. Öğrencilerin yaşları ile okul tükenmişlik düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.Öğrencilerin genel okula yabancılaşma düzeyleri ile yaşları arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur.

In this research, it was aimed to examine the levels of school burnout and alienation from school of the senior students who_x000D_ are studying in the Preschool Education departments. The sample consisted of 300 students who were studying in the Preschool_x000D_ Education departments. The data were obtained by using the "Personal Information Form", "Student Alienation Scale" and_x000D_ "Maslach Burnout Scale Student Form". The preschool teacher candidates in the last class experience school burnout and_x000D_ alienation from school at the “middle” level. When examining the results, it was seen that the students who were studying in_x000D_ public universities experienced a higher level of depersonalization and burnout than the students in private universities. The_x000D_ alienation from school levels of the students did not differ according to the type of university. The results indicated that Anatolian_x000D_ teacher training high school graduates were more exhausted than general high school and vocational high school graduates and_x000D_ Anatolian high school graduates were more alienated than general high school graduates. In addition, according to results,_x000D_ Anatolian teacher training high school and Anatolian high school graduates had higher levels of meaningless, which was the subdimension of alienation from school, than general high school graduates. According to the number of universities studied at, the_x000D_ school burnout and alienation from school levels of the students did not differ. There was no statistically significant relationship_x000D_ between age of students and school burnout levels. There was a negative relationship between the general level of alienation from school and age of the students.
Investigating Burnout and Alienation Levels of Preschool Teacher Candidates in terms of Different Variables