Öğretmenleri̇n mesleki̇ geli̇şi̇m süreci̇ : Türki̇ye ve Moğoli̇stan'in karşılaştırmalı incelemesi̇ - Tsedenbal, Khaliunaa (My University, 2023)
Bu araştırmanın amacı, Türkiye ve Moğolistan’daki öğretmenlerin mesleki gelişim durumlarının karşılaştırılmasıdır. Moğolistan gibi gelişmekte olan bir ülkenin öğretmenleriyle, eğitim için çok çaba harcanan ve bugün dünya eğitim sistemi içerisinde ayrıcalıklı bir eğitim sistemi yapısına sahip olan Türkiye’deki öğretmenlerin mesleki gelişim durumları araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Türkiye ve Moğolistan'daki resmi ve özel okulların ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan toplam 30 öğretmenden oluşmaktadır. Bu araştırmada, problemle ilgili deneyimleri olan öğretmenlerin yaşantılarını anlamak için nitel araştırma yönteminden fenomenoloji deseni seçilerek, öğretmenlerin problemle ilgili deneyimlerini derinlemesine incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın verileri, öğretmenlerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilmiştir. Görüşmeler ses kayıt cihazı ile kaydedilmiş ve daha sonra yazıya aktarılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bu araştırmada, Moğolistan ve Türkiye'nin eğitim sistemleri, özellikle öğretmenlerin mesleki gelişim algıları ve gelişim için yaptıkları faaliyetler, mesleki gelişim için kullanılan yöntemler ve politikalar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar incelenmiştir. Araştırma, her iki ülkenin öğretmenlerinin mesleki gelişim algılarını belirlemeyi, karşılaştıkları engelleri ve önerileri karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın özellikle Moğolistan'ın eğitim sistemi ve öğretmenlerin mesleki gelişimi konusundaki zorlukların tespit edilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

In this study, the professional development status of teachers in Turkey and Mongolia was compared. The professional development status of teachers in a developing country like Mongolia and teachers in Turkey, which has a special place in the global education system and where a lot of effort is spent for education, has been researched. In this study, The education systems of Mongolia and Turkey were discussed. Teachers’ perceptions for professional development, what they do, the methods applied for their professional development, the differences and similarities between policies have been examined in detail. In its content, it is aimed to determine the perceptions of teachers for professional development of both countries, to compare the obstacles faced by teachers in the process of professional development and their suggestions against these obstacles. In this context, it is thought that the study will be beneficial for Mongolia's education system, especially for the professional development of teachers and to identify the problems in this regard. The study group of the research consists of 30 teachers working in the primary and secondary education institutions of public and private schools affiliated to the Ministry of National Education of both countries in the 2021-2022 academic year. In this study, qualitative research method was preferred. Phenomenology, one of the qualitative research methods, was chosen in order to reveal the experiences of the teachers who may be a party to the problem of the research. The data of the research consists of teacher opinions obtained through interviews. The data were recorded with a voice recorder and transcribed. Content analysis and descriptive analysis methods were used in the analysis of the data obtained.
Keywords: Comparative Education; Karşılaştırmalı Eğitim Turkish Teacher Training System; Mesleki Gelişim; Moğolistan; Moğolistan Öğretmen Yetiştirme Sistemi; Mongolia; Mongolian Teacher Training System; Öğretmen Yetiştirme; Öğretmenler; Professional Development; Teacher Training; Teachers; Training of; Turkey; Türkiye; Türkiye Öğretmen Yetiştirme Sistemi; Yetiştirilmesi