Fransız reklamcılığının gelişimi üzerine bir inceleme - Anıl, Aslı (My University, 2006)
Günümüzde önemi giderek artan reklamcılık sektörünün, izledigi gelisim süreci ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Bu farklılıgın temelinde, reklamcılıgın içinde gelistigi ülkenin sosyal, ekonomik, siyasal ve teknolojik gelismelerinden dogrudan ve/ veya dolaylı yoldan etkilenmesi yatmaktadır. Çalısmanın amacı, sanatsal açıdan dünyanın en zengin ülkelerinden biri oldugunu defalarca ispatlamıs olan Fransa’da, reklamcılıgının bugünkü yerini ve ulastıgı noktaya gelirken izledigi yolu aydınlatmaya çalısmaktır. Birinci bölümde kavramsal çerçeveye ısık tutulmustur. _kinci bölümde, Fransız reklamcılıgının dogusu ve 20. Yüzyıla kadar izledigi gelisim süreci ele alınmıstır. Fransız Devrimi ile basın özgürlügünün elde edilmesi ve bu gelisimin basına ve reklamcılıga yansımaları açıklanmıstır. 19. Yüzyıl sonlarında yasanan sanayilesme hareketlerinin ve tüketim artısının reklam faaliyetleri üzerindeki etkileri de aynı bölümde ele alınmıstır. Çalısmanın üçüncü bölümü, Fransız reklam sektörünün meydana geldigi süreci açıklamaktadır. 1973 Petrol Krizi’ne kadar süren dönemde, radyo ve sinema gibi iki yeni reklam mecrasının getirdigi yenilikler incelenmistir. Fransa’ya özgürlesme ortamı getiren 1968 Mayıs Devrimi’nin yaratıcı bir alan olan reklamcılıga etkileri açıklanmıstır. Dördüncü ve son bölümde ise, günümüzde Fransız reklamcılıgının geldigi nokta tablolar ve rakamlar aracılıgıyla açıklanmıstır. Internet kullanımının artması ve televizyon reklamcılıgının dogusunun Fransız reklamcılıgına getirdigi soluk çalısmanın son bölümünde ele alınmıstır.

Advertising sector has a different development process in all countries. The basis reason of that difference is that the advertising sector is influenced directly or indirectly by the economic, social, technological and political conditions of the country in which it is formed. Clarifying the development process and the current situation of advertising on France which is the most powerful country on creativity and art, is the main purpose of the study. The conceptual outline exists on the first part of the study. The elementary level of advertising and its process of development in France is explained, on the second part. Freedom of press earned after The French Revolution and its effects over the press and advertising sector is clarified and the development stage begining after the industrialization occured at the end of the 19th Century. The subject of the third part is the progress of French advertising during the 20th Century until The Oil Crisis. That part of the study including contains the effects of two new medias, radio and cinema and the effects of the liberty movement of the revolution happened on March,1968. Finally, the current situation of French advertising inculding the rising level of internet advertising, the increasing importance of the television ads and the effects of globalisation on advertising is explained on the last part of the study.
Keywords: Reklamcılık_Fransa