Toplumsal baskı ve batıl inançların kadın üzerindeki etkisinin Türk Sineması kapsamında incelenmesi - Özdemir, Gülçin Çakır (My University, 2015)
TOPLUMSAL BASKI VE BATIL İNANÇLARIN KADIN ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN TÜRK SİNEMASI KAPSAMINDA İNCELENMESİ ÖZET Bu tezde, Türk sinemasındaki kadın karakterler ve onların içinde bulundukları ortam incelenmiştir. Kadına uygulanan psikolojik şiddet üzerinde durulmuştur çünkü insan üzerinde psikolojik şiddet fiziksel şiddet kadar önemlidir. Türk sineması kadın karakterleri, Türk Toplumunun aynasıdır. Bu yüzden tezde Türk toplum incelemesi önemli yer tutmaktadır. Kadın hem aile, hem toplumun temel yapısını oluşturur ve kadın üzerindeki şiddet maalesef ki tüm toplum gelişimi olumsuz etkiler. Türk Sinemasında kadın karakterler de genelde tıpkı toplumdaki gibi baskı altında ve acı içindedir. Bu tezde bu karakterlerin hangi baskılar altında oldukları ve baskıların kaynakları incelenmiştir. Çeşitli filmlerdeki kadın karakterlerden örnekler verilerek Türk toplumunun yapısı gözler önüne serilmiştir. Kadının toplumda da daha değerli olması için Türk sinemasının nasıl bir yol izlemesi gerektiğini gösterilmektedir. INVESTİGATİON OF THE IMPACT OF SOCİAL PRESSURES AND SUPERSTİTİON ON WOMEN İN TURSKİSH CİNEMA PERSPECTİVE In this thesis we want to take attention to thepsychological violence on women and effected from the woman figure in turkish cinema becausepsychologicalviolence is as much as important as thephysical violence.Woman figure in Turkish cinema is the mirror of the women in the society.For that reason investigation of Turkish society takes some chapters.The basic structure of either family or society is woman, for that reason violence on the women effects the evolotion of societyin bad way.Woman figures in Turkish cinema is under pressure and violence like in the Turkish society. Women characters from some movies are analysed as an example as the structure of turkish society. We investigated the pressure of the society and source of that pressure In this thesis we want to light a way to Turkish cinema about how to increase the value of the women in the society.
Keywords: Filmlerde Kadın-Cinsiyet; Kadınlar, Sinemada; Sinema; Sosyal Yönler; Türkiye