Medyada “sağlıklı” insan sunumları: popüler kültürde sağlıklı ve sürdürülebilir yaşam görünümleri - Baydur, Melis (My University, 2010)
MEDYADA SAĞLIKLI İNSAN SUNUMLARI: POPÜLER KÜLTÜRDE SAĞLIKLI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM GÖRÜNÜMLERİ Medyada belli bir yaşam stiline, yaşama karşı belli bir bakış açısına ve belli fiziksel özelliklere sahip insanlar “sağlıklı” olarak gösterilmektedir. Bu “sağlıklı insan” imajının oluşumunda televizyon programlarındaki stereotipleştirmelerden, reklamlardaki görsel dile çeşitli faktörler destek olmaktadır. Aynı şekilde popüler kültür içerisinde popülerleşen bilimlerle de medya tarafından yaratılan belirli çerçeveler sözde “bilimsel” temellere oturtulmaktadır. Bu anlamda tıbbın bazı unsurları da “popüler bilim” haline getirilerek popüler kültür ürünleri içerisinde bir metaya dönüştürülmektedir. Yazılı basında ve televizyon programlarında çağın insanına “sağlıklı” olabilmesi ve bu yönde bir profil yaratabilmesi için belirli yöntemler verilir, tavsiyelerde bulunulur. Bunlar “wellness” modasına uygun önerilerdir. Tüm bu fiziksel olarak nasıl “sağlıklı” olunacağına dair önermelerden farklı olarak, sistemin -ve aynı doğrultuda medyanın- ruhsal olarak da sağlıklı sayılabilmek için bazı kriterleri vardır; kişisel gelişim kitapları, zeka- karakter testleri gibi popüler kültür ürünleriyle bu kriterler perçinlenir. Estetik-güzellik, “wellness” ve sağlık alanına son dönemdeki bu ilginin yanında “dünya sağlığı” konusu da oldukça popüler bir konu haline gelmiştir. Öyle ki büyük markalar ve şirket gruplarının yanında devletler de bu konuya ilgileri üzerinden prim yapmaya ve imaj kazanmaya çalışmaktadırlar. Bu anlamda “sürdürülebilirlik” ve “yeşil ekonomi” son dönemin oldukça popüler kavramları haline gelmiştir.

MEDIA REPRESENTATIONS OF “HEALTHY” PEOPLE: LIFESTYLES OF HEALTH AND SUSTAINABILITY IN POPULAR CULTURE In mass media, people are shown as “healthy” according to their lifestyles, their prospect of life and their physical traits. Many factors assist the creation of this image including the stereotyping in TV shows and the visual language of advertisements. The “popularized sciences” of “popular culture” are used to form a -so to speak- scientific basis of some other framings. Such as, some components of medical science are also converted into “popular science” which also passes on the “commodities” of popular culture. In visual and print media many methods and advice are given to the people for them to be “healthy” and create a “profile” likewise. These advices are also made according to the “wellness” trend of our era. Beside all the proposals to become psychically “healthy”, the system – and the media so on- has some criteria to be accepted as “healthy” in mental way; the “selfhelp” books, the IQ, EQ and the character tests of popular culture help to establish these criteria. The “global health” issue has also become a popular issue, besides all the concerns towards “wellness” and the maintenance of health. The “world’s health” and the ways to protect it, are now on the agenda and part “of the “vision” of many corporate companies and also of political parties and personalities. They are, both, trying to obtain an appropriate image and reputation from their concern about these issues. In this context, “sustainability” and “green economy” have become popular concepts of our time.
Keywords: İletişim; Kişisel Gelişim; Medya; Sürdürülebilirlik