MUhayyel bir kırım tarihçisi kefevî İbrahim Efendi ve Humbaracıbaşı Ahmed Paşa'nın Rusya'ya dair raporu - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Müstakil olarak Kırım tarihini ele alan ana kaynak oldukça azdır ve bunların bir kısmı da günümüze ula ş amamış tır. Ula ş an eserlere dair yeterli ara ş tırmanın yapıldığını söylemek ise mümkün de ğildir. Bu makalede, Kefevî/Kefeli İ brahim Efendi bin Ali Efendiye ait olduğu ileri sürülen Tevârîh-i Tatar Hân ve Dağıstan ve Moskov ve De şt-i Kıpçak adlı eserin aslında Humbaracı Ahmed Pa ş anın 1736 Harbinde Türk tarafının haklılığını ortaya koymak üzere kaleme aldığı raporun eksik bir nüshası olduğu ortaya konulacaktır.

The sources which deal with only the Crimean history, are very rare and some of them couldn t be able to reach today. It is also not possible to say that the works, which are avaible to us, have been studied effectively. In this article, it is going to be proved that Tevârîh-i Tatar Han ve Dağıstan ve Moskov ve De şt-i Kıpçak, which is attributed to Kefevî/Kefeli Ibrahim bin Ali Efendi, was a incomplete copy of the Humbaraci Ahmed Pa ş a s report which he wrote to prove Turkish party s justness during 1736 war.
An imagined CrimeanHistorian Kefevi İbrahim Efendi and Claude Alexandre De Bonneval s (Humbaracibashi Ahmed Pasha) report About Russia
Keywords: Tarih