İnşaat taahhüt işlemlerinin Türk Vergi Kanunları ve Uluslararası Muhasebe Standartlarına göre muhasebeleştirilmesi ve bir uygulama - Yıldırım, Birol (My University, 2019)
İnşaat sektörü; ülke ekonomisinde yarattığı katma değer, GSYH içerisindeki yüksek payı, yüksek istihdam potansiyeli, yurt içinde etkileşim içerisinde bulunduğu sektörlerin çeşitliliği gibi sebeplerle ekonomimiz için kritik bir öneme sahiptir. Çalışmamızda, çok çeşitli çalışma alanlarını kapsayan inşaat sektörünün, alt uygulamaları arasında bulunan yıllara yaygın inşaat taahhüt işlerinin muhasebeleştirilmesi incelenmiştir. Birden fazla yıla yayılan inşaat taahhüt işlerinin muhasebeleştirilmesinde karın tanınacağı dönem hakkında yıllar içinde yapılan tartışmalar “tamamlanmış sözleşme yöntemi” ve “tamamlanma yüzdesi yöntemi” olmak üzere, genel kabul görmüş iki farklı yöntemin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Yıllara yaygın inşaat taahhüt işlerinin muhasebeleştirilmesinde Türk Vergi Sistemi tamamlanmış sözleşme yönteminin kullanılmasını zorunlu tutarken, muhasebe standartları tamamlanma yüzdesi yöntemini kullanılmasını istemektedir. Çalışmamızda iki farklı yöntemin uygulama farklılıklarının karşılaştırılması yapılmıştır.

Construction sector has a crucial importance for Turkish economy in terms of its major role at country GDP, high employment potential and its interaction to many other sectors. Accounting for long term construction contracts which one of substantial sub-sectors of construction sector has been examined in our study.Recognition time of revenue is the most contradictive issue of construction accounting. As a result of debates regarding recognition time of revenue for long term construction contracts, two different method have been occurred, completed contract method and percentage of completion method.Turkish Taxation System obliges to apply completed contract method for accounting for long term contracts. On the other hand, accounting standards oblige to apply percentage of completion method. In our study, results of two different accounting practises have been compared.
Keywords: IFRS 15; İnşaat taahhüt işleri; TFRS 15 Construction contracts