Kültür sanat gazeteciliğinde Türkçenin kullanımı: Star Gazetesi - Demirok, İlayda (My University, 2019)
İletişim, insanların çevreyi ve birbirleriyle olan ilişkilerini anlamlandırmada en önemli unsurlardan biridir. Konuşma ve dil ile sözlü iletişimin başlaması ve bunu yazının bulunması ile yazılı iletişimi devam ettirmesi insanlık tarihinin en önemli sıçramalarından biri olmuştur. Diğer önemli sıçrama ise Sanayi Devrimi ile toplumların hızla değişerek bütün iletişim sistemlerini ve araçlarının yönünü değiştirmesidir.Günümüzde kitle iletişiminin toplumları yönlendirdiği ve şekillendirdiği düşünülmektedir. Kitle iletişim araçlarının ulaştığı piyasanın büyüklüğü, bu araçlara büyük sorumluluklar yüklemektedir. Bu sorumlulukların başında yayın yaptıkları dilin benliğine aykırı kullanımlardan kaçınmaları gelmektedir.Bu tez çalışmasının amacı Star gazetesinin kültür sanat haberlerinde Türkçenin kullanımını incelemektir. Çalışmada, iletişim ve kitle iletişim ekseninde kültür, sanat kavramları ve bunlara paralel olarak kültür sanat gazeteciliğinde dil, Türk dilinin kuralları üzerinden Star gazetesinin kültür sanat eklerindeki dil yanlışları araştırılmıştır.

Communication is one of the most important factors to make people understand relationship between each other and environment. The beginning of verbal communication with speech and language and its continuation as written communication with the invention of writing has been one of the most important leaps in human history. The other important leap is that rapidly changing societies change the way of all the communication systems and their instruments as a result of Industrial Revolution.Today, there can be considered that societies are leaded and structured by mass communication. The size of market that mass media is reached gives huge responsibilities to the instruments. The major responsibility is to avoid published language’s identity from use of contradictions.The purpose of this thesis study is analyzing the use of Turkish in cultural and art news from The Star. In this study, the concepts of culture and art in the axis of communication and mass communication, and parallel to these, the language in culture and art journalism, and the language mistakes in the cultural and art annexes of The Star newspaper were investigated through the rules of Turkish language.
Keywords: communication; culture and art journalism; dil; iletişim; kitle iletişim; kültür sanat gazeteciliği; language; mass communication; Türkçenin kullanımı; use of Turkish