Elektronik terazilerin (Kantarların) tasarımı - Yılmaz, Hasan (My University, 1999)
Bu yüksek lisans tezinde elektronik terazilerin çalışma prensipleri açıklanmakta ve bir tasarım örneği verilmektedir. Birinci bölümde elektronik dirençli uzama telleri tanıtılmaktadır. Elektrik dirençli uzama ölçerler yük hücrelerinin temel elemanlarıdır. Elektronij terazilerde yekpare yük hücreleri esas ölçme ünitesidir. İkinci bölümde yük hücrelerindeki gerilmeler hesaplanmaktadır. Üçüncü bölümde yük hücrelerindeki gerilmeler incelenmektedir. Dördüncü bölümde yük hücrelerinin temel özellikleri, sınıflandırmaları ve çeşitleri incelenmektedir. Beşinci bölümde kaydediciler tanıtılmaktadır. Altıncı bölümde bir elektronik terazi tasarımı yapılmaktadır. Seçilen elektronik terazi tasarımı yapılmaktadır. Seçilen elektronik terazi kapasitesi 60 tondur. Yedinci bölümde bununla ilgili tasarım sonuçları verilmektedir. Elektronik terazilerin otomasyon kabiliyeti, düşük yatırım maliyeti, kolay bakım ve hızlı montaj sağladığı söylenebilir.

Main aim of this MS thesis is to consider electronic scales and design one of 60 metric tonnes capacity electronic scale. In the first chapter electric resistance strain gages have been recognized. Electric resistance strain gages are the basic components of the load cells. Main measuring unit of an electronic scale consists of load cells. In the second chapter strain gage circuits have been considered. Several loading cases have been investigated in the third chapter. In the fourth chapter basic characterizes and classification of the load cells have been considered. In the fifth chapter recording units have been recognized. In the sixth chapter an electronic scale design have been given. According to the legal regulations, technical standards and required stress analysis dimensions and capacities of the selected components of a 60 tonnes electronic scale have been determined. The obtained results and discussions have been presented in the seventh chapter. It may be said that an electronic scale provides ability of automation, low initial and investment costs, easy data processing, low maintenance and fast assembly.
Keywords: ELEKTRONİK TERAZİLER; İmalat; TASARIM; Test ölçüm cihazları