Ulusal yenilik sistemleri ve Azerbaycan açısından değerlendirilmesi - Mammadov, Bahruz (My University, 2010)
Yenilik, Ulusal Yenilik Sistemi, Azerbaycan ÖZET ULUSAL YENİLİK SİSTEMLERİ VE AZERBAYCAN AÇISINDAN DEĞERLENDİRME Sanayi devrimi sonrasında başlayan hızlı teknolojik değişim süreci ve buna bağlı olarak ülkelerin hızlı sanayileşmesi yeniliğin ekonomik kalkınma ve gelişme açısından önemini ortaya koymuştur. Yeniliğin sadece firmaları ilgilendiren bir olgu olmadığı da ortaya çıkmıştır. Evrimci iktisatçılar yeniliğin iyi anlaşılması için yenilikleri şekillendiren veya etkileyen tüm önemli faktörleri ele alan sistem yaklaşımını öne sürmüştür. Geliştirilen sistem yaklaşımlarından en yaygın olanı 1980’li yıllarda kavramsallaşmaya başlayan Ulusal Yenilik Sistemi kavramıdır. Kavram, bu sistem içinde çalışıldığında öğrenme ve yakalama sürelerinin kısaltılmasına da imkân sağlamaktadır. Bu bağlamda Ulusal Yenilik Sistemi gelişmekte olan ülkelerin ekonomik kalkınmalarının sağlanması sorunu açısından iyi bir çerçeve ortaya koymaktadır. Bu çalışma ile Ulusal Yenilik Sistemleri’nin araştırılması ve Azerbaycan Ulusal Yenilik Sistemi’nin inşasına kurumlar ve geliştirilecek uygun politikalar açısından katkı sağlanması amaçlanmıştır. Henüz inşa aşamasında olan Azerbaycan Ulusal Yenilik Sistemi’nde politika yapımı, sistemin kurumlarının oluşturulması ve düzenleyici yasal çerçevenin sağlanması ile ilgili önlemlerin gerekli olduğu görülmüştür. Bu amaçla, Azerbaycan Ulusal Yenilik Sistemi’nin geliştirilmesine yönelik öneriler sıralanmıştır. Innovation, National Innovation System, Azerbaijan

NATIOANL INNOVATION SYSTEMS: AN EVALUATION ON AZERBAIJAN Following rapid technological change and related rapid industrialization of countries after the Industrial Revoluation revealed the importance of innovation in terms of economic development and growth. It is also confirmed that innovation does not merely concern firms. The evolutionary economics suggested a systemic approach which addresses all factors that shape and affect innovation. The concept of National Innovation System which has been conceptualized in 1980’s is the most common among these systemic approaches. National Innovation System allows shortening the duration of learning and catch-up when working in this system. In this context, the concept of National Innovation System provides a good framework in relation to development issues of developing countries. This study aims to investigate National Innovation Systems and contribute to construction of the Azerbaijan’s National Innovation System in terms of required policies and institutions. It seems that it is necessary to take measures regarding policy making, creation of institutions of the system and the regulatory legal framework. To this end, the suggestions for development of Azerbaijan’s National Innovation System have been listed.
Keywords: Azerbaycan_Ekonomi; Ekonomi Politikası