Dijital yayın platformlarındaki öneri sistemlerinin kullanıcılar üzerinde etkisi : Youtube örneği - Çelen, Mehpare Güzide (My University, 2021)
Dijitalleşen dünyamızda insanlığın iletişimi teknolojinin gelişmesiyle birlikte evrimleşmektedir. Medya insanların etkileşim alanı olurken, aynı zamanda iletişimin de kuvvetli bir kaynağıdır. Dijital medya ise 21. yüzyılda büyüyen en hızlı ağlardandır. Yapay zekanın iletişime taşınmasıyla etkileşim farklı bir boyut almıştır. Yapay zeka temelli öneri sistemleri ile kullanıcıya kişiselleştirilmiş içerik sunularak, bireysel sosyallik artmakta, aynı zamanda kişiler arası iletişim ve etkileşim de boyut kazanmaktadır.Farklı platformların varlığı tüketicilere seçme imkanı tanımıştır. Bu durum dijital yayın platformlarının farklı atılımlar içerisinde olmasını sağlamıştır. Bunlardan biri de yapay zeka temelli öneri sistemleridir. Bu çalışmada dijital yayın platformlarında kullanılan yapay zeka temelli öneri sistemlerinin sosyolojik, ticari ve iktisadi boyutu incelenmiştir. Bu algoritmaların kimlere ne amaçla kullanıldığı ele alınarak, kullanıcılar üzerinden elde edilen verilerin analizi ile bu sistemlerin etkileri göz önünde bulundurulmuştur.Popüler dijital yayın platformlarının yapay zeka temelli öneri sistemleri ile tüketiciyi yönlendirme etkisi üzerine de araştırma yapılmıştır. Bu tezdeki amaç, kullanılan algoritmaların incelenerek, reklamların kullanıcılar üzerindeki bireysel etkisini de tespit etmektir. Anket çalışması ile bu veriler elde edilerek analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi ve sunulan önerilerle birlikte çalışma sonlandırılmıştır.

In our digitalized world, the communication of humanity evolves with the development of technology. While the media is the area of interaction of people, it is also a powerful source of communication. Digital media is one of the fastest growing networks in the 21st century. With the transfer of artificial intelligence to communication, interaction has taken a different dimension. By presenting personalized content to the user with artificial intelligence-based suggestion systems, individual sociability increases, as well as interpersonal communication and interaction gain dimension.The existence of different platforms has given users the opportunity to choose. This situation has enabled digital broadcasting platforms to take different advances. One of them is artificial intelligence-based recommendation systems. In this study, the sociological, commercial and economic dimensions of artificial intelligence-based recommendation systems used in digital broadcasting platforms were examined. By considering who and for what purpose these algorithms are used for, the analysis of the data obtained from the users and the effects of these systems are taken into consideration.Research has also been conducted on the effect of popular digital broadcasting platforms on artificial intelligence-based recommendation systems and user orientation. The purpose of this thesis is to examine the algorithms used and to determine the individual effect of advertisements on users. These data were obtained and analyzed by questionnaire study. The study was concluded with the evaluation of the data obtained and the suggestions presented.
Keywords: Algorithms; Algoritmalar; Araştırma; Artificial Intelligence; Çevrimiçi sosyal ağlar; Digital media; Dijital Medya; Online social networks; Öneri Sistemleri; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Recommendations Systems; Research; Sayısal medya; Social media; Sosyal medya; Yapay Zeka; YouTube; YouTube Digital Media