Şubuhat Havle’s-Sahabi Semüra B. Cündüb ve Tahlilüha - Turgut, Zeyd (My University, 2020)
Semüra b. Cündüb yetim olarak doğan, küçük yaşta Müslümanolan Hz. Peygamber’in meclisine sık sık gelen Medineli sahâbîlerden biridir. Gençliğinin ilk yıllarında özel izinle Uhud Savaşına katılmıştır. Ayrıca Hz. Peygamber’le pek çok gazveye iştirak etmiş, Rıdvân bîatinde bulunmuş, Muâviye b. Ebî Süfyân’ın halifeliği döneminde valilik yapmıştır. Hâricilere karşı oldukça sert davranmıştır.Semüra b. Cündüb, Şîa’nın çok eleştirdiği sahâbîlerden biridir. Kendisine Resûlullah’ın emrine karşı gelmek, başkasına zulmetmek, şarap satmak, adam öldürmek, Peygamber’in devesini harbe ile vurarak yaralamak, bazı âyetlerin Hz. Ali’nin aleyhinde nâzil olduğu yalanını uydurmak, halkı Hz. Hüseyin’in aleyhine kışkırtmak gibi bazı suçlamalar yöneltilmiştir. Bu çalışmada onun hayatı, bazı hadisleri ve kendisine yöneltilen suçlamalar ele alınmış, bunlarda haklılık payı bulunup bulunmadığı araştırılmış neticede adâletine halel getirecek bir durum bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Samura b. Jundab became a Muslim at a young age and was one of the Sahabah (Companion) who frequently going to the Prophet’s (pbuh) majlis (assemblage). In the early years of his youth, he joined the Uhud war with special permission. He also was a part of many battles with the Prophet (pbuh), the allegiance of Ridhwan and did the role of governor during the period of caliphate of Muawiyah bin Abu Sufyan. He got quite tought with the Kharijites. Samura b. Jundab was one of the most ctiticised Sahabah by the Shia. He was accused by some charges as defying the Prophet’s (pbuh) order, oppressing people, selling wine, killing people, shot and wounded the Prophet’s camel, to tell Ali that some verses have gone down, or incited people against Hussein. In this study, some hadiths and the accusations were addressed, their justification was investigated, and a situation that would harm his justice was concluded.
Keywords: Adalet Samura b. Jundab; Companion; Islam; İslam; Justice; Narrator; Râvî; Sahâbe; Semüra b. Cündüb