Oral yolla alınan K2 ve D3 vitamininin sıçan kalvaryal kemik defektlerinin sığır kaynaklı kemik grefti ve rezorbe olabilen kolajen esaslı membran ile rejenerasyonu üzerine etkisinin değerlendirilmesi - Varlıhan, Gülce Nil (My University, 2023)
Amaç: Çalışmanın amacı, sıçanlarda kalvaryal kritik boyutta kemik defektinin (KBKD) yönlendirilmiş kemik rejenerasyonuna (YKR) K2 ve D3 vitaminlerinin tekli veya kombine kullanımının etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen 24 adet erişkin, erkek Sprague-Dawley sıçanların kalvaryalarında sağ ve sol olarak 2 adet KBKD oluşturuldu. Sol defektler boş (B defekt) bırakıldı, sağ bölgedekilere sığır kaynaklı kemik grefti ve kolajen esaslı rezorbe olabilen membran (GM defekt) uygulandı. Kontrol grubuna (n=6) distile su, K grubuna (n=6) 30 mg/ kg MK-7 K2, KD grubuna (n=6) 30 mg/ kg MK-7 K2 ile 2 µg/ kg D3 vitamini ve D grubuna (n=6) 2 µg/ kg D3 vitamini 8 hafta günlük oral olarak verildi. Sıçanlar, ameliyattan 8 hafta sonra sakrifiye edildi. Histolojik ve histomorfometrik analizler yapıldı. Osteokalsin, IL1-β ve kaspaz-3 immünohistokimyasal değerlendirildi. Radyolojik değerlendirme 4. ve 8. haftalarda yapıldı. Bulgular: Her grupta yeni kemik oluşumu, GM defektlerinde B defektlerinden yüksekti (p<0,05). Yeni kemik oluşumu vitamin gruplarında kontrole göre tüm defektlerde daha yüksek bulundu (p<0,05). Her iki defektte yeni kemik oluşumu KD grubunda K ve D gruplarına göre daha yüksekken (p<0,05), K ve D gruplarında benzerdi (p>0,05). Osteokalsin pozitif hücreler, tüm gruplarda GM defektlerinde B defektlerinden yüksekken (p<0,0001), vitamin gruplarında iki defektte de kontrole göre yüksek bulundu (p<0,05). IL-1β ve kaspaz-3, gruplar arasında anlamlı fark göstermedi (p>0,05). Radyolojik değerlendirmede vitamin gruplarında alan fraksiyonları kontrol grubuna göre daha yüksekti (p<0,0001). Sonuç: Bu çalışma, sıçanların kalvaryal KBKD’nin sığır kaynaklı kemik grefti ve rezorbe olabilen kolajen esaslı membran ile YKR tedavisini takiben oral yolla uygulanan K2 ve D3 vitaminlerinin yeni kemik oluşumunu artırdığını göstermiştir.

Objective: The aim of the study was to evaluate the effects of single or combined use of vitamins K2 and D3 on guided bone regeneration (GBR) of calvarial critical size bone defect (CCSD) in rats. Materials and Methods : The 24 adult male Sprague-Dawley rats used to develop two CCSD; the left defect was left blank (B defect), the right defect were treated with a bovine bone graft and collagen based resorbable membrane (GM defect). For control group (n=6), distilled water, for the K group (n=6), 30 mg/ kg MK-7 K2, for KD group (n=6), 30 mg/ kg MK-7 K2 with 2 g/ kg vitamin D3, and for D group (n=6), 2 g/ kg vitamin D3 was administered orally daily for 8 weeks. Rats were sacrificed at 8 weeks. Histological, immunohistochemically and radiographical analyzes was performed. Results: New bone formation (NBF) was higher in GM defects than in B defects of all groups (p<0.05) and higher in all defects in the vitamin groups than in the control group (p<0.05). In vitamin groups, NBF was highest in the KD group (p<0.05). NBF was similar in K and D groups (p>0.05). Osteocalcin was higher in GM defects than in B defects (p<0.0001) and higher in vitamin groups than the control (p<0.05). IL-1β and caspase-3 were similar in all groups (p>0.05). The area fraction in vitamin groups were higher than in the control (p<0.0001). Conclusion: In rats, orally administered vitamins K2 and D3 increased NBF after GBR of CCSD using bovine bone graft and resorbable collagen-based membrane.
The effect of orally taken vitamin K2 and D3 for the regeneration of rat calvarial bone defects with bovine bone graft and resorbable collagen based membrane
Keywords: Bone regeneration; D3 vitamini; K2 vitamini; Rats; Rejenerasyon; Sıçan; Vitamin D3; Vitamin K2