Kutsal Emanetlerin Matbuat Alemindeki Bir Tezahürü: Na‘l-i Şerif Levhası - DIĞIROĞLU, FİLİZ (My University, 2024)
Matbaa teknolojisinin gündelik hayata dahil olmasıyla beraber dini mahiyetli çizim ve resimleri içeren görsellerin, hadis ve ayetlerin yazılı olduğu levhaların matbu formları tedavüle girmiş, halkın alım gücüne hitap eden bu ürünler hem kitapçı tezgahlarında hem de insanların ev/dükkanlarında kendilerine rahatlıkla yer bulmuşlardır. İşte elinizdeki yazı da na‘l-i şerife mahsus matbu bir levhanın Beyrut’ta başlayan hikayesine odaklanmıştır. Bu metin son dönem Osmanlısında na‘l-i şerif üzerinden peygamber muhabbeti ve hürmeti, halife-Sultan II. Abdülhamid, matbuattaki aktörler, matbuat denetimi, matbu dini materyal tasarımı ve tedavülü, dini objelere karşı hassasiyet dereceleri ile din-siyaset ilişkisinden \"halk İslamı\"na uzanan bir dolu ayrıntı içermektedir.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Tarih; Social Sciences and Humanities; History; Sanat Ve Beşeri Bilimler (Ahci); Sosyal Bilimler (Soc); Sanat Ve Beşeri Bilimler; Arts & Humanities (Ahci); Social Sciences (Soc); Arts & Humanities; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities