Yüksek voltaj galvanik stimülasyonun kas gücüne etkileri - Coşkun, Uygar (My University, 2001)
Bu çalışmanın amacı diz osteoartriti olan hastalarda yüksek voltaj galvanik stimülasyonun (YVGS) kas güçlendirmeye etkisinin araştırılmasıdır. Çalışma diz osteoartriti olan toplam 24 kadın hasta üzerinde yapılmıştır. Hastalar randomizasyon yöntemiyle kontrol grubu (12 kişi), YVGS grubu (12 kişi) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Kontrol grubundaki hastalara konvansiyonel rehabilitasyon (elektroterapi, kuadriseps femoris kası izometrik egzersizleri) verilmiştir. YVGS grubundaki hastalara ise konvansiyonel rehabilitasyon programına ek olarak YVGS uygulanmıştır. Bütün hastalar 6 hafta boyunca, haftada 3 seans olmak üzere toplam 18 seans tedavi programına alınmıştır. Hastalar tedavi öncesi ve tedavi sonrası (6 hafta sonra) olmak üzere güç artışı için 0º diz ektansiyonda, 30º-60º diz fleksiyonunda kuadriseps femoris kası izometrik gücü ve 60º/ sn açısal hızda izokinetik gücü, kas kütlesinde artış için manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile kuadriseps femoris kası kesit alanı, ağrı için vizüel analog skala (VAS) ve yüz skalası, fonksiyonel değerlendirme için ise SF36 fonksiyonel değerlendirme skoru ve 50 metre yürüme süresi ile değerlendirilmişlerdir. 0º diz ekstansiyonda izometrik güç artışı YVGS grubunda ileri derecede anlamlı artış göstermiş (p<0.001), kontrol grubunda ise anlamlı artış saptanmamıştır(p>0,05). 30º-60º diz fleksiyonda izometrik güçte ve 60º/ sn açısal hızda izokinetik güçte her iki grupta da anlamlı artış bulunmuştur. Gruplar arası değerlendirmede anlamlı fark bulunamamıştır. MRG kuadriseps femoris kası kesit alanı incelemesinde her iki grupta da anlamlı artış saptanmamıştır. VAS ve yüz skalası, SF36 fonksiyonel değerlendirme skalası, 50 metre yürüme süresi değerlendirmelerinde her iki grupta da anlamlı azalma bulunmuş, ancak gruplar arası değerlendirmede anlamlı farka rastlanmamıştır. Sonuç olarak YVGS 0º diz ekstansiyonda kuadriseps femoris kası izometrik gücünde artış meydana getirmiş, ancak kuadrisepsin değişik fleksiyon derecelerinde ölçülen izometrik gücünde ve izokinetik gücünde artışta, analjezik etkide ve fonksiyonel düzeyde artışta konvansiyonel rehabilitasyon programına üstünlüğü saptanamamıştır. Çalışmamızdan elde edilen sonuçlara göre konvansiyonel rehabilitasyon osteoartritinde etkili bulunmuş, ek olarak uygulanan YVGS'un farklı diz açılarında ve 6 haftadan daha uzun sürelerde kuadriseps kasının güçlendirilmesinde daha etkin olabileceğini göstermiştir.

The aim of this study was to investigate the effect of high voltage galvanic stimulation (HVGS) on strengthening the quadriceps femoris muscle in patients with osteoarthritis. 24 osteoarthritic patients were randomised into two groups as control (12 patients) and HVGS groups (12 patients). Conventional rehabilitation (electrotherapy, quadriceps femoris muscle isometric exercises) program was given to the control group HVGS was applied to the other group in addition to the conventional rehabilitation program. All patients were taken rehabilitation for 6 weeks, 3 sessions a week, totally 18 sessions. Patients were evaluated at baseline and at the end of the 6th week of treatment by means of the 0º knee extension isometric strength of the quadriceps femoris muscle, 30º-60º knee flexion and isokinetic strength in velocity of 60º/ second, the cross-section of quadriceps femoris muscle with MRI for muscle mass, visual analogue and face scale for pain, SF36 scale for functional evaluation and 50 meters walking time. In the HVGS group significant increase in isometric strength occured in 0º knee extension (p<0,001), whereas no difference was experienced in the control group (p>0,05). Significant increase in 30º-60º knee flexion isometric strenght and isokinetic strength in the velocity of 60º/ second was found in both groups, without any difference between groups. No increase was seen in the MRI quadriceps femoris cross-section in both groups. Significiant decrease was found in visual analogue and face scales, SF36 functional evaluation scale, 50 meters walking time, again with no significiant difference between the two groups. As a result, following 6 weeks of application HVGS increased quadriceps femoris muscle strength in 0º knee extension . HVGS did not differ from conventional rehabilitation program on increasing isometric strength at knee flexion degrees exept 0o. According to the results of our research, conventional rehabilitation program was found effective on the treatment of knee osteoarthritis, and the application of additional HVGS in different degrees of knee flexion for more than six weeks could be beneficial to increase the strength of the quadriceps femoris muscle.
Keywords: Fiziksel form; İnsan fizyolojisi; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri; Tıp-fiziksel Tıp