The relationship between work-family conlict, life role salience and individual coping styles: a gender-sensitive study - Erdoğan, Irmak (My University, 2009)
atışması, Toplumsal cinsiyet ÖZET Bu araştırmada, yaşam-içi rolleri belirginliğinin aile-iş çatışması üstündeki etkisi araştırıldı. Bunun yanı sıra, yaşam içi rolleri belirginliğinin, aile-iş çatışmasıyla başa çıkmada kullanılan yöntemler üstündeki etkisi de incelendi. Kadın ve erkeğe biçilen farklı toplumsal cinsiyet rolleri, araştırmada cinsiyet farklarını gözeten bir yaklaşımın seçilmesinde etkili oldu. Kadın ve erkek arasında aile ve iş rolleri belirginliği açısından bir farklılık bulunmasa da, geleneksel ve geleneksel olmayan rol belirginliklerinin kadın ve erkeği farklı etkilediği ortaya çıktı. Sonuçlar, kadın ve erkeğin geleneksel rollerindeki belirginliklerinin aile-iş çatışmasını tetiklediğini gösterdi. Aile-iş çatışmasıyla başa çıkmada kullanılan yöntemler açısından, kişilerin belirgin rollerinde çatışmayla karşılaştıklarında, problem odaklı başa çıkma yöntemlerini daha çok kullandıkları ortaya çıktı. Work-family conflict, Gender

This study has attempted to understand the effects of life role salience on work-family conflict. Also, the effects of life role salience on the choice of coping styles with work-family conflict have been investigated. A gender-sensitive approach has been applied considering the different traditional gender roles ascribed to men and women. It seems that although men and women do not differ with respect to the salience they give to work and family roles, salience in their traditional and nontraditional role domains affect them differently. Results showed that salience in the traditional role domain is likely to promote work-family conflict. With respect to the choice of coping styles, the study has shown that people are more likely to use problem-focused coping styles when encountered with conflict in their salient role domain.
Keywords: Halkla İlişkiler; Örgütsel Davranış; Yönetim Organizasyon