Sosyal Bilgiler Dersinde “Doğal Çevreye Duyarlılık” Değerinin Geliştirilmesinde Alternatif ÇevreciUygulamalar - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Öğrencilerin çevre eğitimleri açısından doğal çevreye duyarlılık değeri büyük önem arz etmektedir. Araştırmada bu amaçla 6. Sınıföğrencileri ile doğal çevreyi tanıma ve farkındalık kazanma, çevreyle ilgili kavramları bilme ve kullanma, çevre sorunlarının bilincindeolma ve çözüm için girişimde bulunma, çevreci kuruluşların işleyişinden haberdar olma ve çevreci eylemlere katılma davranışlarınıgeliştirmek açısından alternatif çevre uygulamaları hayata geçirilmiştir. Araştırmanın problemini de “Sosyal Bilgiler dersinde çevreyeduyarlılık değerinin geliştirilmesinde alternatif çevreci uygulamalar etkili midir?” sorusu oluşturmaktadır. Araştırmanın yöntemi nitelaraştırma modellerinden eylem araştırması olarak planlanmıştır. Araştırmanın verileri, 2N formları, görüşme kayıtları ve yapılanalternatif çevre uygulamalarının her biri için oluşturulan değerlendirme rubrikleri ile toplanmıştır. Değerlendirme rubrikleriningeçerlilik, güvenirlik çalışması yapılmıştır. Araştırmanın bulguları 6. Sınıf Sosyal Bilgiler dersi kazanımlarına paralel olarak hayatageçirilen Canlılarla Empati, Eko Turizm, Vote Earth (Oyum Yeryüzünden Yana), Earth Hour (Yeryüzü Saati), Earth Hour Lantern Project(Yeryüzü Saati Fener Projesi), Karikatürlerle Küresel Isınma, Eko Okullar Pano Hazırlıkları, Eylem Günleri Afiş Hazırlıkları gibi alternatifçevre uygulamalarının rubriklerle değerlendirilmesi aracılığıyla elde edilmiş ve betimsel analiz aracılığıyla çözümlenmiştir. Sonuç olarakaraştırma bulguları öğrencilerin alternatif çevre uygulamaları vasıtasıyla bir değer olarak çevreye duyarlık açısından farkındalıkgeliştirdikleri ve çevreye duyarlılık değerini içselleştirdiklerini göstermektedir.

Sensitivity to the natural environment is of great importance in terms of environmental education of the students. For this purpose, in this research, alternative environmental practices have been misunderstood in terms of acquiring knowledge and awareness of the 6th Grade students and the natural environment, knowing and using concepts related to the environment, being aware of environmental problems and making attempts to solve them, being aware of the operation of environmental organizations and participating in environmental activities. The research problem identified as “Are alternatif environmental practices effective on the development of environmental sensivity values?”. The research method was planned as an action research from qualitative research models. The data of the study, 2N forms, interview records, and evaluation rubrics for each of the alternative environmental practices were collected. The validity and reliability studies of the evaluation rubrics were conducted. The findings of the research were collected with activities such as Empathy, Eko Tourism, Vote Earth, Earth Hour, Earth Hour Lantern Project, Global Warming with Cartoons, Eco Schools Panel Preparations, Action Days Poster Preparation, and so on, through rubrics analysis and analysis through descriptive analysis. As a result, research findings show that students have developed awareness of environmental sensitivity as a value through alternative environmental practices and internalize environmental sensitivity values.
ALTERNATIVE ENVIRONMENTAL APPLICATIONS IN DEVELOPING "SENSITIVITY TO NATURAL ENVIRONMENT" VALUES IN SOCIAL STUDIES