An instrument for Europeanisation : financial cooperation between Turkey and the European Union - Arıcan, Ayşe Deniz (My University, 2019)
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) katılım müzakereleri üç temel başlıkkapsamında yürütülmektedir. Bunlardan birincisi Kopenhag siyasi kriterlerininistisnasız olarak uygulanması ve siyasi reformların derinleştirilerek içselleştirilmesi,ikincisi AB Müktesebatının kabul edilerek uygulanması, üçüncüsü sivil toplumdiyaloğunun güçlendirilmesi ve bu kapsamda AB ve Türkiye kamuoylarına yönelik biriletişim stratejisinin yürütülmesidir. Türkiye AB tarafından aday ve potansiyel adayülkelere sağlanmakta olan fonlardan yararlanmaktadır. AB, sosyal, ekonomik, politikreformlar aracılığıyla Türkiye’yi etkilemektedir. Bu çalışma kapsamında Türkiye’ve ABarasındaki mali işbirliği, Katılım Öncesi Yardım Aracı ve özellikle bu araç altındaoluşturulan sivil toplum sektörü incelenmiştir. Bu çalışma özellikle Katılım ÖncesiYardım Aracı altında tasarlanan sivil toplum sektörü hakkında net bir çerçeve çizerekve Avrupalılaşmayı sosyal kurumsalcılık yaklaşımı ile ele alarak mali işbirliğiniincelemektedir. Bu açıdan tez, Katılım Öncesi Yardım Aracı sivil toplum sektörükapsamında yürütülen çalışmaların ilgili aktörlere ve Türkiye’nin Avrupalılaşmasürecine artan bir etkisi olduğunu belirtmektedir. Çalışma, mali işbirliği kapsamındaTürkiye’nin sivil toplum sektörünü desteklemesinin maddi beklentinin ötesinde, bualandaki çalışmaların ülkenin demokrasi anlayışının gelişmesine ve ülkenin faydasınaolacağına yönelik inancın bir sonucu olarak gerçekleştirildiğini söylemektedir.ivÇalışma kapsamında bilgi, derinlemesine mülakatlar yoluyla toplanmıştır.Çalışmanın sonuçları, Katılım Öncesi Yardım Aracı sivil toplum sektörünün kurallar,kurumlar ve aktörlerin çalışma süreçleri üzerinde belirli değişikliklere yol açtığınıgöstermektedir. AB’nin aday ülkeler üzerinde, fonların kullanılmasına yönelik şartlarkoşulması yoluyla yukarıdan aşağıya doğru ve doğrudan zorlayıcı bir etkisi olmasınarağmen, mali işbirliği Türkiye’de özellikle sivil toplum sektöründe değişimihızlandırmaktadır. Türkiye’nin Avrupalılaşması sürecinde, mali işbirliği mekanizmasıyoluyla sağlanan finansal teşviklerin ötesinde, tutumlar, tercihler ve uygulamalar temelolarak uygunluk mantığı ile uyumlu bir şekilde şekillenmektedir. Bu çalışmakapsamındaki araştırma, Merkezi Olmayan Yapılanma çerçevesinde yürütülen KatılımÖncesi Yardım Aracı altından seçilen bir sektörle sınırlandırılmıştır.

Turkey’s European Union (EU) accession negotiations are conducted on threepillars. The first one is about the fulfilling the Copenhagen political criteria with noexceptions and assimilating and speeding up the political reforms, the second one is theadoption and implementation of the EU Acquis Communautaire and the third is aboutstrengthening dialogue with civil society and implementation of a communicationstrategy towards the societies of EU and Turkey. In line with the accession framework,Turkey benefits from the EU funds provided to the candidate and potential candidatecountries. The EU has effect on Turkey through social, economic and political reforms.In this study, financial cooperation between Turkey and the EU, Instrument for Pre-Accession (IPA) and specifically civil society sector designed under IPA are analysed.This study deals with the financial cooperation, giving a clear framework on IPA civilsociety sector and explains the associated Europeanisation process from a sociologicalinstitutionalism perspective. From this standpoint, the thesis argues that worksconducted under IPA civil society sector have increasing impact on actors and Turkey’sEuropeanisation process. The thesis says that for Turkey, civil society sector issupported under financial cooperation not for receiving financial benefits, but as a resultiiof a belief towards these efforts are for development of democracy in Turkey and for thecountry’s own good.In this study, data has been collected via in-dept interviews. The findings of thestudy show that IPA civil society sector has created certain changes on norms,institutions and on working processes of actors. Although the EU has a top-down effectfor candidate countries and creates coercive-direct influence by putting conditionalityfor funds, financial cooperation has also stimulated change in Turkey, especially in thecivil society sector. Attitudes, preferences and implementations are shaped throughfinancial cooperation mechanism in line with logic of appropriateness, beyond thematerial incentives, and this accelerates the Europeanisation process of Turkey. Thescope of the study will be restricted to the selected sector designed under IPADecentralised Implementation System.
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupalılaşma; Civil Society Sector; European Union; Europeanisation; Instrument for Pre-Accession Assistance; Katılım Öncesi Yardım Aracı; Political science; Sivil Toplum Sektörü; Siyasal bilim; Turkey; Turkey-EU Financial Cooperation; Türkiye; Türkiye-AB Mali İşbirliği