Nüfusun yaşlanması ve avrupa emek piyasalarına etkisi - Yumurtacı, Aynur (My University, 2007)
Dünyada yaşanan ekonomik ve sosyal değişimleri etkileyen ve bu değişimlerden etkilenen demografik hareketler 21. yy’ın en önemli konularından birisi halini almaktadır. Öncelikle Avrupa’yı ve dünyanın pek çok bölgesini etkisi altına alan nüfusun yaşlanması, demografik geçiş sürecinin bir sonucudur. Bu oluşum karşısında pek çok politika bilinen yapısından uzaklaşacaktır. Bu politika unsurlarından biri de, emek piyasası politikalarıdır. Nüfusun yaşlanmasının emek piyasalarına etkilerini ortaya koyan bu tezde temel amaç, Türkiye’de aktif emek piyasası politikalarını harekete geçirmek ve yakın bir gelecekte etkileri artacak olan yaşlanma süreci karşısında tedbirler almayı sağlamaktır. Bu amaçla öncelikle yaşlanmanın dünyadaki genel görünümü ve etkileri açıklanmaktadır. Ardından nüfusun yaşlanmasının meydana getirdiği etkiler uzun vadede tartışılmakta ve uygun politikalar ortaya konulmaktadır. Son bölümde ise, Türkiye ve Avrupa, emek piyasaları ve yaşlanma süreçleri bakımından karşılaştırılmaktadır.

Demographical movements which were affected by social and economic parameters in the world has been taken places one of the most important issues of the 21 st century. Population ageing which is an element of demographic transition effected so many places in the world and the first one is Europe. Opposite to this information so many policies which will scrape its known structure. One of this policy element is labour market policy. This dissertation firstly has been explained effects of population ageing on labour market. Basic aim at this study activates and takes measures the active labour market policy for rapid ageing in the near future. By this aim firstly general view and effect of the population ageing has been explained in the world. And than effects of the population ageing which debate to long term and approciate policies has been set. Last part as for, Turkey and Europe have been opposed about labour market and ageing processes.
Keywords: Çalışma Psikolojisi; Emek Piyasaları; Nüfus_Yaşlanma