Mobilya üretimi yapan bir fabrikanın atıksu arıtma tesisinin arıtım veriminin incelenmesi - Demirbaş, Özlem (My University, 2006)
MOBİLYA ÜRETİMİ YAPAN BİR FABRİKANIN ATIKSU ARTMA TESİSİNİN ARITIM VERİMİNİN İNCELENMESİ Mobilya üretimi yapan bir fabrikanın mevcut arıtma tesisinin verimliliğini araştırmakve yapılacak olan yeni düzenlemelerin faydasının irdelenmek üzere atıksularının ve arıtılmış suların özellikleri belirlenmiştir.Çalışma kapsamında periyodik olarak belirli zamanlarda tesisin çeşitli noktalarından alınan su örnekleriyle atıksu karakterizasyonu yapılmış ve sonuçlar incelenmiştir.Biyolojik aktiviteye engel olacak şekilde,formaldehit vb. maddeler içeren kimyasal atıksu ile evsel atıksuyun birlikte arıtıldığı tesiste yerinde yapılan analizlerle laboratuarda yapılan analizler birlikte değerlendirilmiştir.Bu çerçevede amonyum azotu, fosfat,KOI gibi kimyasal parametrelerin yanı sıra pH, iletkenlik, çözünmüş oksijen, ORP, tuzluluk gibi fiziksel parametreler ölçülmüş, diğer analizlerle atıksu ve atık çamur karakterizasyonu yapılmıştır. Arıtma tesisi çıkış suyu niteliklere göre laboratuar ortamında optimum polielektrolit dozu belirlenmiş ve yapılan koagülasyon çalışması sonucunda önceki performanslara göre KOI giderimi sağlanmıştır. Ayrıca tesiste yapılan değişimlerle substrat giderim verimi %80 lere kadar sağlanabilmiştir.

THE STUDY OF THE REMOVAL EFFICIENCY OF THE WASTE WATER TREATMENT PLANT OF A FURNITURE FACTORY Determined waste and clarify water characteristics of the factory, which produce furniture, for the research of available purification facility’s capacity and examine the new arrangement’s benefits. Within this study the wastewater characterized with water samples assumed periodically from different points of the facility and results analyzed. The facility which clarify domestic wastewater and chemical wastewater (contain some biological activity inhibiting materials like formaldehyde) together investigated applicably and evaluated with the laboratory analyzes. In that frame behind the chemical parameters like ammonium nitrogen, phosphate, COD; physical parameters like pH, conductivity, dissolved oxygen, ORP, salinity measured. With the other analyses wastewater and waste sludge characterized. In laboratory ambient optimum polyelectrolyte dose defined by the side of the clarification facility’s effluent water quality. And in the end of the coagulation studies of COD expansions provided according to the previous performances. Additionally substrate removal efficiency increased to %80 with the modifications in facility.
Keywords: Atık Su Arıtma; Atık ve Atık Boşaltımı; Atıksu Boşaltımı_Arıtım; Atıksu_Arıtım; Çevre Koruma