Dijital ortamda video film estetiği - Gül, Onur (My University, 2015)
DİJİTAL ORTAMDA VİDEO FİLM ESTETİĞİ Dijital devrimin, bilgisayar, iletişim ve video film üretim teknolojilerinde yarattığı gelişmeler ve internetin yaygınlaşması; görsel sanatlar, medya, sosyal ve kültürel yapı üzerinde büyük etkilere yol açmıştır. Dijitalleşme sonucunda yeni üretim, dağıtım ve pazarlama yöntemleri geliştiği gibi farklı endüstriler arasındaki sınırlar da girift bir hale gelmiştir. Diğer yandan ise dijital ortamlar sayesinde estetik anlayışta da çeşitli dönüşümler ve değişimler görülmektedir. Bu çalışmada; izleyici ve okuyucuların, birer kullanıcı, üretici ve dağıtımcıya dönüştüğü dijital ortamda, kullanıcıların video alanında geliştirdiği içeriklerin, uygulamalı medya estetiği kuramının temel prensiplerine ne kadar önem verdiği ele alınmış ve tartışılmıştır. Bu amaçla YouTube’da yer alan üç video nitel bir analiz tekniği olan içerik analizi yöntemi aracılığı ile incelenmiş ve uygulamalı medya estetiğinin temel prensipleri olan ışık, renk, boşluk/ uzay, zaman ve hareket ve ses yönünden değerlendirilerek tartışılmıştır.

Video Film Aesthetics in Digital Media Digital revolution has made big effects on visual arts, media, social and cultural structures by proliferation of internet and developments of computer, communication and video film production technologies. As new production, distribution and marketing methods have developed as a result of digitalization, the boundaries among different industries have become complicated. On the other side various changes and transformations can be seen in aesthetic comprehension by means of digital media. In this study; how much importance is given to the basic principles of applied media aesthetics in user generated video contents which are made by viewers and readers who are turned into user, producers and distributors in digital media, is observed and discussed. Three videos from YouTube are discussed and evaluated in terms of the basic principles of applied media aesthetics (light, color, space, time and motion and sound) by using content analysis method which is a qualitative analysis technique.
Keywords: Bilgisayar; Bilişim; Dijital ortam