Finansal durumun doğruluğu hakkında bilgi verilmesinde bağımsız denetim şirketlerinin hazırladığı denetim raporları ve borsa İstanbul üzerine bir araştırma - Dilbaz, Ahmet (My University, 2016)
FİNANSAL DURUMUN DOĞRULUĞU HAKKINDA BİLGİ VERİLMESİNDE BAĞIMSIZ DENETİM ŞİRKETLERİNİN HAZIRLADIĞI DENETİM RAPORLARI VE BORSA İSTANBUL ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bu çalışma, Türkiye’de halka açık şirketlerin bağımsız denetimden geçmiş finansal tablolarının sonucu olan bağımsız denetim raporlarının, denetlenen bilgilerin doğruluğu ve güvenilirliği doğrultusunda elde edilen sonuçların piyasada bulunan hisse fiyatına etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmada ilk once denetim ve denetime ilişkin kavramlar açıklanmıştır. Daha sonra finansal tablo kullanıcılarına doğru bilgi verilmesi hususu kamuyu aydınlatma kavramı ile açıklanmıştır. Çalışmanın araştırma bölümünde Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 2011 ve 2012 yılı finansal tabloları için hazırlanan bağımsız denetim raporları ilan tarihi baz alınarak araştırma gerçekleştirilmiştir. Bağımsız denetim şirketlerinin finansal tablolar için elde ettikleri bulgular neticesinde ortaya çıkan bağımsız denetim görüşlerinin hisse fiyatlarna etkileri incelenmiştir. Bağımsız denetim raporlarının açıklandığı tarih baz alınarak yapılan çalışmamızda, baz tarihi öncesi ve sonrasındaki 30 günlük fiyat hareketleri için Bağımsız örnekler için T testi, Levene Testi, Bağımlı iki örnek T Testi, Kutu Diyagramları ve Karar ağacı istatistiki yöntemleri kullanılmıştır. Testlerde anlamlı sonuçlar yıllar için ayrı ayrı ve birlikte olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonuç bölümünde ise araştırma kısmında yapmış olduğumuz istatistiki değerlendirmeler sonucunda ortaya çıkan sonuçlar ayrı ayrı incelenmiş ve bağmısız denetim şirketlerinni hazırladığı bağımsız denetim raporlarının ilanının hisse fiyatına etkilerine yer verilmiştir. Son olarak çalışmamız esnasında karşılaştığımız bağmısız denetimin sonuçlarını finansal tablo kullanıcılarının daha etkin kullanabilmesi için önerilerde bulunulmuştur. ımsız Denetim Şirketleri, Bağımsız Denetim Raporları, Finansal Durumun Doğruluğu, Hisse fiyatları

THE ROLE OF INDEPENDENT AUDIT COMPANIES ABOUT ENLIGHTENING ACCURACY OF FINANCIAL POSITION APPLICATION BORSA ISTANBUL This study is the research of effects of financial data’s and audit reports, as a results of audited financial tables credibility and veracity, on publicly traded shares. Firstly, audit and audit related concepts was explained in the study. Subsequently, point of giving fair information to financial table users was explained with public disclosure notion. The research section of this study is based on audit reports about 2011 and 2012 audited financial tables of the firms, traded in BİST (Istanbul Stock Exchange). Effects of audit opinions of the accounting firms over the financial tables are examined. Based on the issue dates of the audit reports, before and after base date, 30 days’ price movements for independent samples we used t-test, levene test, dependent 2 sample t test, box diagrams and decide tree statistical methods. For the significant results, years are evaluated separately and together. In the final section of our study, we examined statistical results that we made at research section, separately and shown the effects of the audit reports on stock prices. At last we made suggestions to financial table users about using results of audit reports. Accounting Firms, Audit Reports, Accuracy of Financial Position, Stock Prices
Keywords: Finans; İstanbul; Menkul değerler borsası; Şirketler; Türkiye