Dirençli işeme fonksiyon bozukluğu olan çocuklarda üst üriner sistem hasarı ve gizli spinal disrafizmin etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Amaç: Nörojenik olmayan mesane-sfinkter fonksiyon bozukluğu (NOMSFB) tanısıyla tedavi edilen çocuklarda üst üriner sistem hasarı (ÜÜSH) ve eşlik eden patolojilerin araştırılmasıdır. Hastalar ve Yöntemler: NOMSFB nedeniyle kliniğimizde tedavi edilen 316 çocuğun tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelendi. Çocuklar, tedavi yanıtına ve magnetic resonans görüntüleme (MRG) bulgularına göre iki gruba ayrıldılar: Grup I (Tedaviye yanıt verenler; n=284) ile Grup II (Tedaviye dirençli olup, lomber MRG'sinde gizli spinal disrafizm bulgusu olanlar; n=32). Tedaviye dirençli olup lomber MRG'sinde patoloji saptanmayan 34 çocuk çalışma dışı bırakıldı. Gruplar tedavi öncesi ve sonrası semptom skoru (SS), ÜÜSH ile ürodinami bulguları açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Tedavi öncesi dönemde ve tedavi başladıktan üç ay sonra, Grup I'in ortalama SS'si Grup II'ye göre anlamlı olarak düşük saptandı (sırasıyla 12,20 ± 5,90 ve 5,20 ± 4,90 karşın 20,3 ± 2,14 ve 18 ± 3,4; p<0.01). Grup II'nin başlangıç tedavisi öncesi ortalama sistometrik kapasitesi ve detrüsör kaçırma anı basıncı (DKAB) sırasıyla 194 ml ve 28 cm H2O olarak saptandı. Grup II'nin gergin omurilik onarımını takip eden altıncı ayda ortalama sistometrik kapasite ve ortalama DKAB sırasıyla 267 ml ve 12 cmH2O olarak saptandı. ÜÜSH varlığı ile DKAB'ın 20 cmH2O üzeri olması ve vezikoüreteral reflü varlığı arasında anlamlı ilişki bulundu. Sonuç: NOMSFB'da ÜÜSH, gizli spinal disrafizm varlığında daha sık görülür.

Objectives: To evaluate the presence of upper urinary tract deterioration (UUTD) and accompanying pathologies in children treated with the diagnosis of non-neurogenic bladder-sphincter dysfunction (NNBSD). Patients and Methods: We retrospectively reviewed the medical records of 316 consecutive patients with NNBSD who were treated. All cohort were grouped into two: Group I (Treatment success; n=284), Group II (Treatment failure with any form of occult spinal pathology; n=32). Thirty-four children with treatment-failure and normal magnetic resonance imaging (MRI) findings were excluded. Groups were compared for pre- and posttreatment pediatric lower urinary tract symptom score (PLUTSS), presence of UUTD and urodynamic findings. Results: The mean PLUTSS was significantly less in Group I compared with Group II at pre-treatment and 3 months thereafter the initial treatment (12.20 ± 5.90 and 5.20 ± 4.90 vs 20.3 ± 2.14 and 18 ± 3.4, respectively p<0.01). The mean cystometric capacities and detrusor leak point pressure (DLPP) of Group II prior to initial treatment and after 6 months of the untethering surgery were found to be 194, 267 mL and 28, 12cm H2O, respectively (p<0.05). Presence of UUTD was significantly correlated with DLPP >20 cm H2O and presence of vesicoureteral reflux (VUR). Conclusion: UUTD in NNBSD is more common in children with occult spinal pathology, than in those without.
The role of occult spinal malformation and upper urinary tract deterioration in children with intractable voiding dysfunction
Keywords: Hematoloji; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Pediatri; Üroloji ve Nefroloji