FARKLI BİR ÖZELLEŞTİRME ÖNERİSİ: GAYRİMENKUL SERMAYE İRADI VERGİLEME SÜRECİNİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ - SARISOY, İDRİS (My University, 2018)
Vergi türleri itibariyle söz konusu oranlar farklı olsa da, farklı hesaplama yöntemleriyle ortaya çıkanoranlara göre Türkiye’de toplam vergilerin yaklaşık 1/3 tahsil edilememektedir. Gayrimenkul sermayeiradı üzerinden alınan vergiler için de aynı sorun mevcuttur. Ancak farklı yöntemler uygulanarakmevzuatta belirlenen oranda veya buna yakın bir düzeyde vergi geliri elde etmenin mümkün olduğunusöyleyebiliriz. Bu yöntemlerden biri Vergileme Sürecinin Özelleştirilmesi önerisidir. Çalışmanın amacı,gayrimenkul sermaye iradı üzerinden alınan vergilerde vergileme sürecinin özelleştirilmesine ilişkinyeni bir öneri getirmektir. Önerinin uygulanmasıyla gayrimenkul sermaye iradı vergi gelirlerindeönemli bir artış kaydedileceğini öngörmekteyiz.

Although the ratio differs when the different taxes considered, almost every taxes cannot be collected in a desired level. Taxes on the rental income suffer from the same problem. However, one can claim that similar level of tax collection can be achieved by different collection methods. One of these methods can be addressed as the proposal of privatising the rental income taxation process. The aim of this study is to propose a new method of tax collection for the rental income taxes. It is assumed that the application of the proposed new method promises a significant increase in taxes that are collected from the rental income.
A DIFFERENT PRIVATISATION PROPOSAL: PRIVATISING THE RENTAL INCOME TAXATION PROCESS
Keywords: İş; İktisat; Tarih; İşletme