18. yüzyıl şairlerinden Ferhad Paşa Divanı: (metin-inceleme) - Yıldız, Ali (My University, 2006)
Toplumlara yön veren kişiler arasında en önemlileri şüphesiz kalem ehli (yazarlar, şâirler) ve kılıç ehli (devlet adamları, bürokratlar, askerler) kişilerdir. Ferhad Paşa 18. asır Osmanlı devlet adamları ve şâirlerindendir. Yani hem kılıç ehlidir hem kalem. Bu çalışmamızda bir devlet adamının şiir kitabını gün yüzüne çıkarmaya çalıştık. Günümüz okuyucularının/ araştırmacılarının istifadesine böyle bir eser sunmanın, hem o günü daha iyi anlama, hem bugünü ve yarını inşa etme hususunda çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Osmanlı Türkçesi ile kaleme alınmış metinleri transkripsiyon alfabesi ile günümüz Türkçesine çevirmeye gayret ettik. Fakat elimizdeki divan nüshalarının bazı arızalar taşımasının çalışmamızı biraz zorladığı da bir gerçektir. Ayrıca divandaki bazı şiirlerden anlaşıldığı üzere şâir, musiki konusunda epey bilgi sahibidir. Bu yönünün, musiki ehli araştırmacılar tarafından ayrıca incelenmesi gerektiğini düşünüyorum.

THE COLLECTED POEMS OF EIGHTEENTH CENTURY POETS FERHAT PAŞA (TEXT-ANALYSIS) The people who guide the society are authors, poets, and governors for sure. Ferhat Paşa is one of the Ottoman governor and poets. He is not only a governor but also a poet. With this survey we tried to find out the poetry of a governor. I think this kind of a survey is helpful for the people of today who is trying to build and develop today and tomorrow. We tried to translate the texts which are written in Otoman Turkish. But it is a reality that it was hard to translate some divan literature texts. Beside this, as it is understood from some of the poems belove, the poet has a good knowledge of music. I think his capability of music is worth to be researched by music researchers. KISALTMALARİV I. BÖLÜMV A. FERHAD PAŞA’NIN HAYATI VE EDEBÎ ŞAHSİYETİV 1. HAYATI, EDEBÎ ŞAHSİYETİV B. FERHAD PAŞA DİVANI’NIN ŞEKİL VE MUHTEVA ÖZELLİKLERİVİİ 1. DİVAN’IN ŞEKİL ÖZELLİKLERİ:Vİİ 1.1. Tertip Şeklivii 1.2. Nazım Şekillerivii 1.3. Vezinviii 1.4. Kafiye ve Redifviii 1.5. Dil ve Üslûp Özellikleriix 2. MUHTEVA ÖZELLİKLERİX SONUÇXİ II. BÖLÜMXİİ A. DİVAN NÜSHALARININ TANITIMI VE METİN TESPİTİYLE İLGİLİ HUSUSLARXİİ 1. NÜSHA TAVSİFLERİXİİ 2. TENKİTLİ METNİN KURULMASINDA TAKİP EDİLEN METODLARXİV B. ÇEVRİYAZI İŞARETLERİXVİİ III. BÖLÜM1 FERHAD PAŞA DİVANI’NIN TENKİTLİ METNİ1 [MUSAMMATLAR]2 MEŚNEVİYYĀT11 [GAZELLER]18 [DÜBEYT]70 MAŠLA‛İYYĀT71 KAYNAKÇA73
Keywords: Divan Edebiyatı; Şairler, Divan; Türk Şiiri