İngilizce kullanım ortamında alan öğretim elemanlarının öğrencilerin dil yeterliliği ile ilgili beklentileri - Derintuna, Didem (My University, 2006)
KISA ÖZET Bu çalışmada, İstanbul Bilgi Üniversite’sindeki lisans öğrencilerinin Akademik İngilizce Dil İhtiyaçları araştırılmıştır. İstanbul Bilgi Üniversitesi

eğitim veren bir üniversitedir ancak daha önce yapılmış araştırmalar göstermiştir ki sınıf içi uygulamada çok az öğretim elemanı sadece İngilizce kullanmaktadır (Schroeder, 2004). Bu nedenle, bu çalışmanın ikinci amacı, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde farklı bölümlerde eğitim vermekte olan alan öğretmenlerinin yüksek öğrenimde yabancı dille eğitim konusundaki görüşlerini almaktır. Çalışmada aşağıdaki sorular araştırılmıştır: 1. Istanbul Bilgi Üniversite’sinde farklı bölümlerde lisans eğitimine devam etmekte olan öğrencilerin alan öğretmenlerinin görüşüne göre, Akademik İngilizce dil ihtiyaçları nelerdir? 2. Alan öğretmenlerinin görüşüne göre, farklı bölümlerdeki öğrenciler için hangi dil becerilerine öncelik verilmelidir? 3. Alan öğretmenlerinin Yüksek Öğrenimde yabancı dille eğitim konusundaki tutumları nelerdir? Bu çalışma için gerekli olan veri, halen İstanbul Bilgi Üniversite’sinde farklı fakültelerde görev yapmakta olan alan öğretmenlerinden toplanmıştır. Bu amaçla bir anket hazırlanmış ve 200 alan öğretmenine dağıtılmıştır. Cevaplanmış olan 90 ankete, frekans ve yüzde analizi, Ki-kare testleri, ve varyans analizi uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki alan öğretmenlerinin büyük bir çoğunluğu bölümlerindeki öğrencilerin akademik çalışmalarında İngilizce’nin önemli olduğuna dair ortak bir karara varmıştır. Farklı bölümlerdeki ihtiyaç analizi sonuçları göz önüne alındığında, yabancı dil programlarında öncelik verilmesi gereken İngilizce dil becerisinin ‘Okuma’ ve ‘yazma’ olduğuna karar verilmiştir. Ancak diğer dil becerilerinin de gerekli olduğunu belirten bölüm hocaları oldukça yüksek sayıda olduğu ortaya çıkmıştır. Yüksek Öğrenimde yabancı dille eğitim konusunda, alan öğretmenlerinin büyük bir çoğunluğunun alan derslerinde Türkçe ve İngilizce’yi birlikte kullandıkları ve bundan memnun oldukları belirtilmiştir. Ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki alan öğretmenlerinin büyük bir çoğunluğu lisans eğitiminin İngilizce yapılmasının öğrencilerin İngilizce dil becerilerindeki yetersizlik yüzünden mümkün olmadığını belirttikleri de gözlemlenmiştir. Alan öğretmenlerinin bakış açısından, farklı bölümlerde eğitim görmekte olan lisans öğrencilerinin akademik İngilizce dil ihtiyaçlarını belirleme amacıyla yapılan bir çalışma, gelecek yıllarda yapılacak müfredat geliştirme çalışmalarına sağlam bir temel teşkil edecektir. Bu çalışmadan elde edilen veriler, var olan müfredatlar üzerinde gerekli değişiklikleri yapmak veya farklı bölümlerin ihtiyaçlarını göz önüne alarak yeni müfredatlar geliştirmek için kullanılabilir. Ayrıca, bu çalışmanın sonuçları, yabancı bir ülkede, anadili İngilizce olmayan akademisyenlerin eğitim alanında İngilizce’nin rolü üzerine düşüncelerini yansıtacak ve benzer araştırmalara bilimsel veri oluşturacaktır. zel Amaçlı İngilizce, Akademik Amaçlı İngilizce, İhtiyaç Analizi, Yabancı Dille Eğitim, Alan/ Bölüm Öğretmeni. ABSTRACT This study investigated the Academic English language needs of students at Istanbul Bilgi University (IBU) through the perspectives of their disciplinary teachers. IBU is a English-medium university, therefore, the secondary aim of this study was to determine the attitudes of disciplinary teachers towards English-medium instruction at the tertiary level. This study attempted to answer the following research questions: 1. What are the Academic English language requirements of students studying in different departments at IBU through the perspectives of their content teachers? 2. Which skills should be given priority for the students of different disciplines according to the English language use requirements of content teachers,? 3. What are the content teachers’ attitudes towards English-medium instruction at the tertiary level? Data were collected from the disciplinary teachers currently working in eight different faculties at IBU. In order to collect data, a questionnaire was prepared and delivered to 200 disciplinary teachers. The 90 completed questionnaires were analyzed using descriptive statistics, Chi-square tests, ANOVA tests, and Crosstabs analysis for multiple comparisons among departments. The results of the study revealed that most of the content teachers at IBU agree on the importance of English in the academic studies of learners. Nevertheless, when the results concerning the Academic English requirements of different disciplines were considered, ‘reading’ and ‘writing’ was shown to be the required skill given most priority. When the data results about English-medium instruction were evaluated, it was concluded that most of the content teachers at IBU prefer to use both Turkish and English in classroom practices and are pleased with this. An investigation of the academic English language needs of students through the perspectives of disciplinary teachers may provide a sound basis for curriculum renewal projects in the future. Through this study, current curriculum may be modified and specific needs-based curricula may be implemented for different departments. Moreover, the results of this study may provide empirical insights into the ways that non-native English speaking scholars in one country view the role of English in educational domain.
Keywords: İkinci Dil Kazanımı_İngiliz Dili_Eğitim; Öğrenim ve Öğretim_Yabancı Dil