Bir kamu hastanesinde acil servis yeşil alan hastalarının başvuru nedenlerinin uygunluğu ve hasta özelliklerinin incelenmesi - Gül, Eda (My University, 2020)
Amaç: Acil servisler, acil sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde yaşamsal role sahiptir. Acil servislerin uygunsuz kullanımı bu rolün yerine getirilmesini engelleyen dünya genelinde yaygın bir sorun olarak kabul edilmektedir. Bu çalışma, bir kamu hastanesi üçüncü basamak acil servisine başvuran hastaların özelliklerini ve başvuru nedenlerinin uygunluğunu saptamak amacıyla yapıldı.Gereç ve Yöntem: Prospektif kesitsel tipte tanımlayıcı olarak yapılan araştırmayaOcak-Şubat 2019 tarihleri arasında acil servis yeşil alana kabul edilen 505 hasta dahil edildi. Verilerin toplanmasında “Görüşme Formu” kullanıldı. Verilerin değerlendirmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, normal dağılım testleri, Mann Whitney-U Testi, Kruskal Wallis Testi, Dunn Benferroni Testi, Spearman Korelasyon ve Ki-Kare Analizi kullanıldı.Bulgular: Acil servise başvuru uygunluk durumunun ölçütü olarakşikayet başlangıç süresinin ilk 24 saat dilimi içerisinde olması kabul edildi. Buna göre acile başvuran hastaların %52’sinin başvurularının uygun olmadığı görüldü. Orta ve ileri yaşlı, gelir durumu düşük, ek hastalığa sahip bireylerin acil servisi uygunsuz kullanma oranlarının daha yüksek olduğu saptandı. Acil servisi uygusuz kullanan hastaların aciliyet algısının ve kaygı düzeyinin yüksek olduğu; daha hızlı ve kaliteli bakım aldıklarını düşündükleri için birinci basamak sağlık kuruluşları yerine acil servisleri tercih ettikleri belirlendi.Sonuçlar: Acil servis yeşil alana başvuran hastaların yarıdan fazlasının tıbbi durumunun aciliyet kategorisine uygun olmadığı; acil servisteki uygunsuz kullanıma bağlı yoğunluğu azaltabilmek için ileri yaşta olan ve kronik hastalık sahibi hastaların sürekli bakım alabilecekleri, kolayca ulaşabilecekleri birimlere ihtiyaç olduğu sonucuna varıldı.

ABSTRACTInvestigation of Patient Characteristics and Suitability of Causes of Admissions to Green Area of Emergency Department of a State HospitalObjective: Emergency departments have a vital role for carrying out urgent health services. Improper use of emergency departments is a common problem worldwide which hinders to carry out this role. The present study was conducted with the aim of investigating the characteristics of the patients who were admitted to the emergency department of a tertiary state hospital and the suitability of causes of admission.Material and Methods: A total of 505 patients who were admitted to green area of emergency department between 01 January and 28 February 2019 were included in this prospective cross-sectional descriptive study. An interview form was used for data collection. Number, percent, mean, standard deviation, normality distribution tests, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, Dunn Benferroni test, Spearman correlation test and chi-square test were used for assessment of data.Results: Suitability criterion was accepted as the admissions within the first 24 hours of complaint onset. According to this, 52% of the admissions to the emergency department were seen not to be suitable. Improper use of emergency services was more common among the middle-advanced age patients, the patients with poor level income and co-morbidities. It was detected that perception of urgency and level of anxiety were higher among the patients who used emergency department improperly, they preferred emergency departments instead of primary care services as they considered that they could receive a faster and qualified care in emergency departments.Conclusions: It was concluded that medical conditions of more than half of the patients who were admitted to green area of emergency department did not meet urgency criteria; the patients who are at advanced age and who have chronic conditions need units from which they can receive a substantial care and which they can reach easily in order to reduce improper use of emergency departments.
Keywords: Acil Servis; Acil Servis, Hastane; Emergency Service, Hospital; Green Area; Hasta Özellikleri Emergency Department; Hastaneler, Devlet; Health; Hemşirelik; Hospitals, Public; Improper Use; Nursing; Patient Characteristics; Sağlık; Uygunsuz Kullanım; Yeşil Alan