Strategic outsourcing and its impact on firm performance - Güzel, Selnur (My University, 2008)
Stratejik Dış Kaynak Kullanımının İşletme Performansına Etkisi Dış kaynak kullanımı, işletmelerin yoğun olarak kullandığı yeni bir kavram olmamakla beraber, dış kaynak kullanım pazarının büyüklüğü düşünüldüğü zaman, işletme stratejisi olarak kabul gördüğü açıktır. Dış kaynak kullanımı, geçmişte iş çevreleri tarafından finansal hedefleri gerçekleştirmede bir yöntem olarak kabul edilirdi. Bu sebeple, maliyetleri düşürme, sabit maliyetleri değişkene çevirerek sermaye yaratma amacı işletmeleri dış kaynak kullanımı için tedarikçi firmalara yönelten temel nedenlerdi. Ancak günümüzde işletmeleri daha fazla zorlayan, global, rekabetçi çevre koşulları mevcuttur. Bu sebeple dış kaynak kullanımı ile ilgili kararlar üst düzey yönetimin konusu haline gelmiş, işletmelerin organizasyon yapılarını değiştiren stratejik kararlar olarak ortaya çıkmışlardır. Bu araştırrmada, dış kaynak kullanım yoğunluğunun işletme performansına etkisi temel işletme stratejileri ve çevre dinamizmi değişkenleri vasıtasıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın amacı çok boyutlu bir model yaratarak dış kaynak kullanımı ve işletme performansı ilişkisini incelemek ve değişik çevrelerde faaliyet gösterip farklı işletme stratejileri uygulayan firmaların dış kaynak kullanım yoğunluklarının işletme performanslarına etkilerini incelemektir. Farklı bakış açıları ve perspektifler değerlendirilerek, literatürde başka araştırmacılar tarafından az sayıda kurgulanan çok boyutlu bir model yaratılmaya çalışılmıştır. Bu araştırmadaki en önemli bulgu işletme strategileri ve çevre dinamizminin işletme performansına direk, anlamlı bir etkisi olmadığı şeklinde ortaya çıkmıştır. Sadece, dış kaynak kullanım yoğunluğunun işletme performansında firma bazında pozitif katkılarının olduğu saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre daha fazla dış kaynak kullanım yoğunluğuna sahip işletmelerde anlamlı performans etkileri görülmüştür. Ancak bu bulgu, işletme genel performansı üzerinde ölçümlenmiştir ve performansın işletme bazında finansal, innovative, müşteri/ tedarikçi ve çalışan performansı boyutları incelenmiştir. Bu çalışmada dış kaynak kullanımının işletme genel performansına etkisi sorgulanmış ve dış kaynak kullanımının performansa pozitif, anlamlı katkısı olduğu ortaya çıkmıştır. Diğer tarafta işletme stratejileri ve çevre dinamizmi, dış kaynak kullanımı ve işletme performansı ilişkisine etki eden moderatör değişkenler olarak ortaya çıkmıştır.

Strategic Outsourcing and Its Impact on Firm Performance Outsourcing, far from being a new concept has been widely used by companies, and given the growth of the overall outsourcing market, it’s clear that the strategy has gained acceptance. In the past, businesses reviewed outsourcing largely as a way to meet financial objectives. Therefore, tactical plans, such as reducing costs, transforming fixed costs to variable and liberating capital, were often the basic reasons for turnings to an outsourcing service provider. But now companies face a more challenging business environment. It is more global, competitive, networked, and unpredictable. As a result, the decision to outsource is more strategic in nature, taken by senior management and companies are relying on this strategy to tranform their businesses. In this study, the direct affect of outsourcing intensity on firm performance was analyzed through generic firm strategies and environmental dynamism. The aim of the research was to develop a multidimensional model for analyzing the outsourcing, performance and strategy relationship and figuring out the outsourcing intensity levels for firms pursuing different generic strategies to maximize firm’s financial and non-financial performance in different environments. By combining different and variety of perspectives, this dissertation aimed to develop a multidimensional model that has not been outlined by the other researchers in the field. The most important finding in this study is that neither generic firm strategy nor environment has direct significant effect on firm performance. Only outsourcing intensity has positive contribution to firm performance at the firm level. The results indicate that firms pursuing more intense outsourcing strategies can experience significant performance effects. However, this finding was measured at the firm level. That is, outsourcing was found to have impact on financial, innovation, employee and customer/ supplier relations performance of the firm overall. In this study, a firm-level performance impact of outsourcing is detected, leading to conclusion that the outsourcing intensity has low positive contribution to firm performance at the firm level. On the other hand, generic firm strategies and environmental dynamism is found to moderate the relationship between outsourcing intensity and firm performance.
Keywords: Yönetim ve Organizasyon