Yoğun bakım hemşirelerinin çalışma ortamında iş sağlığı ve iş güvenliği durumlarının incelenmesi - Orak, Merve Mükerrem Abalı (My University, 2020)
1. ÖZETYoğun Bakım Hemşirelerinin Çalışma Ortamında İş Sağlığı ve İş Güvenliği Durumlarının İncelenmesiÖğrenci: Merve Mükerrem OrakDanışman: Dr. Öğr. Üyesi Yasemin AKBAL ERGÜN HemşirelikAmaç: Araştırma, yoğun bakım hemşirelerinin iş sağlığı ve iş güvenliği durumlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapıldı.Gereç ve Yöntem: Araştırma İstanbul’da üç bakanlık özel dal hastanesindeki 314 yoğun bakım hemşiresi ile yürütüldü. Verilerin toplanmasında Hemşire Bilgi Formu ve Hastanelerde İş Güvenliği Ölçeğinden (HİGÖ) oluşan anket kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel testlerin yanı sıra Shapiro-Wilk normallik testi, parametrik ve non parametrik testler ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı.Bulgular: Katılımcıların çoğu (%94,3) iş sağlığı ve güvenliği (İSG) eğitimi almasına karşın yarıdan fazlası (%50,6) eğitimi yeterli bulmadı. %21,7’si iş kazası, %18,8’i meslek hastalığına maruz kaldı. Hemşirelerin HİGÖ toplam puan ortalaması orta düzeyde (3,03) olup, en düşük ortalama Mesleki Hastalıklar ve Şikayetler (1,96) faktöründe iken, en yüksek ortalama Koruyucu Önlemler ve Kurallar faktöründe (4,03) saptandı. İş kazası ve meslek hastalığına maruz kalanların, hemşire sayısı ve İSG eğitimini yetersiz bulanların, haftada 40 saat üstü çalışanların, yoğun bakım sertifikası bulunmayanların, çalışma şekli, ilişkiler ve yoğun bakım hemşireliğinden memnun olmayanların, çalışma şeklinin uykusunu etkilediğini ve uykusuzluğun ise kazalara yol açtığını belirtenlerin ISG puanı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulundu (p< 0,05).Sonuç: İSG eğitimlerinin, çalışma şekli ve saatlerinin, hemşire sayısının çalışanların tercihleri doğrultusunda düzenlenmesi önerilir.

2.SUMMARYExamination of Occupational Health and Safety Situations of Intensive Care Nurses in Working EnvironmentStudent: Merve Mükerrem OrakAdvisor: Dr. Lecturer Yasemin AKBAL ERGÜNDepartment: NursingAim: The research was conducted descriptively and cross-sectionally to determine the occupational health and safety situations of intensive care nurses.Materials and Methods: The study was carried out with 314 intensive care nurses in three ministry specialty hospitals in Istanbul. A questionnaire consisting of Nurse Information Form and Occupational Safety Scale in Hospitals(OSSH) was used to collect data. Besides descriptive statistical tests, Shapiro-Wilk normality test, parametric and nonparametric tests and Spearman correlation analysis were used to evaluate the data.Results: Although most of the participants (94.3%) received occupational health and safety (OHS) training, more than half (50.6%) did not find the training sufficient. 21.7% of them were exposed to work accidents and 18.8% to occupational diseases. Nurses' total score average of OSSH was moderate (3.03), the lowest mean was found in the Occupational Diseases and Complaints factor (1.96), while the highest mean was found in the Protective Measures and Rules factor (4.03). Those exposed to work accident and occupational disease, those who find the number of nurses and OHS training insufficient, employees over 40 hours a week, those who do not have an ICU certificate, those who are not satisfied with the way of working, relationships and intensive care nursing, those who stated that the way they work affects their sleep and that insomnia causes accidents OSSH score was found to be statistically significantly lower(p<0,05).Conclusion: It is recommended to organize OHS trainings, working methods and hours, number of nurses in line with employees’preferences.
Keywords: Health; Hemşirelik; Intensive care; İş sağlığı ve Güvenliği; Nursing; Occupational health and Safety; Sağlık; Yoğun bakım