Senâullah Pânîpatî ve et-tefsîru’l-mazharî isimli tefsirindeki metodu - Sarbagyshov, Buzurmankul (My University, 2019)
Senâullah Pânîpatî 1730-1810 (1143-1225) yılları arasında yaşamış olup Hindistan’ın sayılı âlimlerindendir. Pânîpatî Şah Veliyullâh Dihlevî’nin (1176/ 1764) Rahimiyye Medresesi’nde yetişerek tefsir, hadis, kelam, tasavvuf ve siyer ilimlerinde Arapça ve Farsça eser yazacak kadar ilmî birikime sahip olmuştur. et-Tefsiru’l-Mazharî isimli tefsiriyle Hint Alt Kıtası’nda meşhur olmuştur. Çalışmamız, Senâullah Pânîpatî’nin hayatını, ilmi şahsiyetini ve et-Tefsiru’l-Mazharî adlı eserindeki tefsir metodunu ele almaktadır. Giriş kısmında çalışmamızın konusunu, amacını, yöntemini ve kaynaklarını açıkladık. Birinci bölümde, Pânîpatî’nin yaşadığı döneminin siyasi, ilmî, sosyal ve iktisadî durumunu tanıttık; hayatını, ilmî şahsiyetini, hocalarını, mürşitlerini, talebelerini ve çeşitli alanlarda telif ettiği eserlerini inceledik. İkinci bölümde, et-Tefsiru’l-Mazharî’nin telif özellikleri başlığı altında tefsirin ismi ve yazılış amacı, yazma nüshaları, baskıları ve sonraki çalışmalara etkisini ele aldık. Ayrıca tezimizin ana konusu olan tefsirin metodunu rivayet ve dirayet ilimleri açısından ortaya koymaya çalıştık. Üçüncü bölümde, Pânîpatî’nin Kur’an ilimlerinden hangi ilimleri nasıl kullandığını örneklerle açıkladık.

Senâullah Pânîpatî lived between the years of 1730-1810 (1143-1225) and is one of the few scholars of India. Pânîpatî Shah Veliyullâh Dihlevî (1176/ 1764) grew up in the Rahimiyye Madrasa where he had enough knowledge to write Arabic and Persian in tafsir, hadith, kalam and sufism. With his et-Tefsiru’l-Mazharî book, he became famous in the Indian Subcontinent. Our study, is based on Senâullah Pânîpatî's life, the scientific personality and et-Tefsiru ill-Mazharî tafsir method in his work is adressed.In the introduction of our study, we explained the subject, purpose, method and resources. In the first chapter we introduced the political, scientific, social and economic situation of the period of Pânîpatî; examined his life, his scholarly personality, his teachers, his master's, his students and the works he wrote in various fields. In the second section; under the title of royalties of et-Tefsiru’l-Mazharî, we discussed the commentator’s name and the purpose of writing, the copies of the manuscripts, the pressures and the effects on the subsequent works. In addition, we tried to put forward the method of tafsir which is the main subject of our thesis in terms of narrative and wisdom sciences. In the third chapter, we explained with some examples the science of Pânîpatî from the Qur'anic sciences.
Keywords: et-Tefsîru’l-Mazharî; Methodology; Metod Senâullah Pânîpatî; Senâullah Pânîpatî; Tafsir