Kanşekeri ölçüm cihazlarından veri toplanması ve analizi - Kurgan, Ufuk (My University, 2013)
KAN ŞEKERİ ÖLÇÜM CİHAZLARINDAN VERİ TOPLANMASI VE ANALİZİ Vücudumuz belirli bir düzen içinde çalışır. Hormonlar bu düzenin sağlanmasında bir etkendir. İnsülin hormonu kan şekerinin düzenlenmesini sağlayan ve pankreas tarafından salgılanan bir hormondur. İnsülinin salgılanamaması ya da etkisiz kalması sonucu hücrenin enerjisini karşılamak gibi çok önemli bir görevi olan şeker (glukoz) hücreye giremez. Hücreye giremeyen bu şeker zamanla kanda birikir ve olması gerekenden fazla miktarda olur. Bu da hücrelere, dolayısıyla organlara zarar verir. Kan şekeri hastalığı bu şekilde bilinir. Her geçen gün artan hasta sayısı nedeniyle kan şekeri hastalığı pandemik bir hastalık olarak kabul edilmiştir. Kan şekeri hastalığı sürekli bir tedavi gerektirmektedir ve milyonlarca insan bu hastalıktan etkilenmektedir. Büyük şehirlerde veya bir sağlık kuruluşu yakınlarında yaşayan insanlar tedavide süreklilik sağlayabiliyorlar. Bu süreçte esas olan kan şekerinin düzenli ölçülmesi ve doktor kontrolüdür. Fakat bir çok insan düzenli doktor kontrolünden yoksun. Günlük kan şekerini ölçerek kayıt altına alan cihazlar mevcut ancak bu cihazlar kişisel kullanım için tasarlanmıştır. Dolayısıyla hasta sonuçları ile doktorları bir araya getirecek bir sisteme ihtiyaç vardır. Bu projede kişisel kullanım için tasarlanmış bir veri toplayıcı, Accu-Chek Smart Pix, bir çok hasta tarafından kullanılabilir hale getirilmiştir. Accu-Chek Active ölçüm cihazı tarafından yapılan ölçümler, Accu-Chek Smart Pix cihazı üzerine aktarılır. Aktarılan veriler bir veritabanına yüklenir. Web arayüzü ile toplanan verilere hastanın kendisi ve hasta ile ilgilenen doktor erişebilir. Ve kanşekeri ölçüm sonuçlarının yönelimi anlamlı bir grafik üzerinde değerlendirilebilir. Böylece sağlık kurumlarındaki düzenli kontrol sıklığı azaltılabilir ve ayrıca doktorlar hastalarına tedavi şekilleri konusunda yön verebilirler.

DATA COLLECTION FROM BLOOD GLUCOSE METERS AND ANALYZING Our body works in certain order. Hormons are main factors in this order. Insulin is a kind of hormon that arranges blood glucose and secreted by pancreas. As a result of not secreting insulin or defects in insulin, glucose cannot penetrate into the cell to provide its energy. This kind of glucose which cannot penetrate into the cells, is accumulated in the blood in time and rises in a level that must not be. And this harms to cells and therefore to organs. Blood sugar disease is known in this manner. Blood glucose disease is accepted as a pandemic disease because every day the patient count increases. There are many reasons for blood glucose disease and millions of people are affected. Some people living in big cities and near hospitals can have a continuous treatment, but most people are lack of regular doctor checking which is very important for the health. In this treatment process, esentiality is regular blood sugar measurement and doctor checking. There some instruments to keep track of the daily blood glucose measurements but they are personal use only. Therefore, a system or design is needed to combine patient results with doctors. In this project, a personel use only designed data collector, Accu-Chek Smart Pix, is made to use by many patients. The measurements in Accu-Chek Active instrument, transferred into Accu-Chek Smart Pix instrument. The transferred data are loaded into a database. Patients and their doctors can reach the collected data via a web interface. And blood sugar measurments results can be evaluated on a meaningful graph. Thus, regular checking in the health care facilities is reduced and doctors can shape the patient’s treatments.
Keywords: Güvenlik Sistemleri; Sağlık Hizmetleri Araştırması; Şeker Hastalığı; Veri İletim Sistemleri