Gastrointestinal sistem cerrahisi uygulanacak hastaların preoperatif dönemde subjetif global değerlendirme (SGA) yöntemi ile beslenme durumlarının değerlendirilmesi ve uygulanan beslenme desteğinin yararının incelenmesi - Erdim, Aylin (My University, 2007)
1.ÖZET Araştırma, gastrointestinal sistem (GIS) cerrahisi uygulanacak hastaların preoperatif dönemde subjektif global değerlendirme (SGA) yöntemi ile beslenme durumlarının değerlendirilmesi ve uygulanan beslenme desteğinin yararının incelenmesi amacıyla prospektif ve tanımlayıcı araştırma olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini bir üniversite hastanesi ile Sağlık Bakanlığı’na bağlı iki eğitim ve araştırma hastanesinin genel cerrahi kliniklerinde GIS ameliyatı için yatan hastalar oluşturdu. Örnekleme, hastaların aydınlatılmış onamları alınarak gönüllülük esasına göre % 40 tabakalı örnekleme yöntemi (yaş) ile hasta alınmış ve örneklem sayısı 100 olarak belirlenmiştir. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan “Bireysel Özellikler Formu”, Hasta İzlem Formu ile çeşitli hastanelerde halen kullanılmakta olan Subjektif Global Değerlendirme Formu(SGA) aracılığı ile yüz yüze görüşme ve izlem yoluyla elde edildi. Verilerin değerlendirilmesinde oran, ortalama(x), standart sapma (SD), x2, t testi ve Mann Whitney U testi kulanıldı. Araştırmanın verilerine göre, uygulama yapılan hastanelerde cerrahi işlem öncesi ve sonrası gastrointestinal sistem cerrahisi uygulanacak hastalarda yatış anında malnütrisyon oranları, kanser tiplerine göre malnütrisyon düzeyleri ve uygulanan beslenme açısından istatistiksel olarak anlamlı fark (p<0.05) olduğu belirlendi. Araştırmada elde edilen bulgular gastrointestinal ameliyatı geçirecek olan hastalarda preoperatif dönemde subjektif global değerlendirme (SGA) ile beslenmenin değerlendirilmesinin preoperatif dönemde beslenmesi gereken hastaların seçilmesi, ve bu şekilde postoperatif dönemde gelişebilecek komplikasyonların önlenmesinde, iyileşme sürecinin kısalması ve mortalite ve morbiditenin azalmasında etkili olduğu görülmüştür. Preoperatif beslenme, postoperatif beslenme, malnütrisyon.

THE PREOPERATIVE EVALUATION OF NUTRITIONAL STATUS AND SUPPORT WITH SUBJECTIVE GLOBAL ASSESSMENT (SGA) METHOD IN PATIENTS UNDERGOING TO GASTROINTESTINAL SYSTEM SURGERY This study is designed as a prospective evaluation of nutritional status and the benefits of a nutritional support regimen depending on subjective global assessment (SGA) in preoperative patients under gastrointestinal system surgery. The population of the study was the patients who has underwent to a planned gastrointestinal system surgery in general surgery departments of a University Hospital and two Research and Training Hospitals. We planned this study by taking informed consents from the patients with 40% sheeted sampling method (age) and determined a sample size of 100. Data were collected during face-o-face interviews and follows ups by using “Personel Characteristics Form” and “Patient Follow-up Forms” developed by the researcher and Subjectif Global Assessment (SGA) Form which is currently used in various hospitals were performed. Rate, percentages(x), standart deviation (SD), x2, t-test and Mann Whitney-U tests were used during evaluation of the data. A statistical significance (p<0.05) was found after the evaluation of the data in patients undergoing gastrointestinal system surgery in preoperative and postoperative time period, between malnutrition conditions at the time of hospital administration, level of malnutrition in different types of cancer and the type of nutritional support in different study hospitals. As a result of this study, in patients undergoing gastrointestinal system surgery, the evaluation of patients with subjective global assessment (SGA) is concluded to be an effective method for selection of the patients who needs nutritional support preoperatively and prevention of complications postoperatively, shortening the healing time and reducing the morbidity and mortality.
Keywords: Gastrointestinal Sistem Cerrahisi