Yağma suçları - Arslanbaş, Abdülhalim (My University, 2009)
Yağma Suçları ÖZET Bir başkasının taşınır malını cebir veya tehdit kullanarak alma olarak tanımlanan yağma suçu, Türk Ceza Kanunun 148-150 maddeleri arasında düzenlenmiştir. TCK.’nın 148. maddesinin ilk fıkrasında klasik yağma ikinci fıkrasında ise senedin yağması suçları yaptırım altına alınmıştır. Yağma suçu geçmişten bugüne malvarlığına karşı olan suçlar içerisinde özel bir öneme sahiptir. Çünkü yağma suçu ile malvarlığı hukuksal değerinin yanında kişi özgürlüğü ve vücut bütünlüğü değerleri de korunmaktadır. Yağma suçunda başkasına ait taşınır bir malı veya borç doğurucu bir senedi cebir veya tehdit kullanarak alma fiili cezalandırılmaktadır. Bu suçun konusu mal veya senettir. Taşınmaz mallar yağma suçuna konu olamazlar. Yağma suçunun faili herkes olabilir. Suçun mağduru cebir veya tehditle iradesi zorlanan kişidir. Bu suçta malvarlığı saldırıya uğrayan kişi ise suçtan zarar görendir. Yağma suçunun klasik hali ve senedin yağması suçları kasten işlenebilen suçlardır. Yağma suçu bileşik suçun tipik bir örneğidir. Bu nedenle faile yağmayı oluşturan cebir kullanma, tehdit veya hırsızlık suçlarından ayrıca ceza verilmez; fail sadece yağma suçundan dolayı cezalandırılır. Yağma suçlarının soruşturulması ve kovuşturulması Cumhuriyet Başsavcılığınca re’sen yapılır. TCK.’ nın klasik yağma ve senedin yağması suçunu düzenleyen 148. maddesinde öngörülen ceza 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıdır. TCK. m.149’da düzenlenen nitelikli yağma suçlarının cezası ise 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıdır. Raub

ZUSAMMENFASSUNG Der Raub von beweglichen Sachen ist im türkischen Strafgesetzbuch in den §§ 148-150 geregelt. In Abs.1 des § 148 ist der klassische Raub in Abs. 2 der Raub von Schuldscheinen (Urkunden) geregelt. Der Raub hat schon immer eine besondere Bedeutung unter den Eigentums- Vermögensdelikten gehabt. Denn der Raub schützt neben dem Eigentum/ Vermögen auch die persönliche Freiheit sowie die körperliche Unversehrtheit. Tatbestandlich wird beim Raub die Wegnahme von beweglichen Sachen sowie die gewaltsame Wegnahme oder unter Drohung erfolgte Wegnahme einer Urkunde bestraft. Der Schutzzweck dieses Deliktes ist das Eigentum / Vermögen sowie die Urkunde / Schuldscheine. Unbewegliche Sachen/ Immobilien können nicht unter den Raubtatbestand fallen. Täter des Raubes kann jedermann sein. Verletzter ist der unter einer Drohung oder Gewalteinwirkung eine Willensbetätigung/ Vermögensverfügung tätigt. Geschädigter ist derjenige, der einen Angriff auf sein Vermögen/ Eigentum erleidet. Der klassische Raub sowie der Raub einer Urkunde können nur vorsätzlich begangen werden. Der Raub ist ein zusammengesetztes Delikt. Daher wird der Täter nicht einzeln wegen der Gewaltanwendung, der Drohung oder wegen des Diebstahls bestraft, die Strafe erhält der Täter für den Raub. Die Ermittlungen sowie die Anklage hinsichtlich des Raubes werden von den Staatsanwälten der Republik verfolgt. Der Raub sowie der Raub einer Urkunde werden in § 148 des türkischen Strafgesetzbuches mit einer Gefängnisstrafe von 6- 10 Jahren bestraft. Der in § 149 geregelte schwere Raub sieht eine Gefängnisstrafe von 10- 15 Jahren vor.
Keywords: Hukuk; Kamu Hukuku; Suçlar