Dış ticaretin finansmanında kullanılan krediler - Osanmaz, Pınar (My University, 2008)
DIŞ TİCARETİN FİNANSMANINDA KULLANILAN KREDİLER Özellikle işletme, ticari veya kurumsal segmentte faaliyet gösteren, kârlılığı yüksek ve nakit döngüsü iyi düzeyde olan pek çok firma, kredi ihtiyacı doğmadan tüm faaliyetlerini yürütebileceğini düşünmektedir; ancak firmaların borçlarının vadesi, doğmuş alacaklarının tahsilinden daha kısa süreli ise firmalar, ödeme sıkıntısı içerisine girebileceklerdir ve bu kredi ihtiyacını doğuracaktır. Bu çalışmanın amacı, kredilerin, ihtiyaçlar doğrultusunda oluşan şartlarını, niteliklerini ve firmalar açısından sağladığı avantajları ve yakın bir zamanda yürürlüğe girecek olan Basel II’nin, kredilerden yararlanan firmalar açısından ne gibi sonuçlar doğuracağını ortaya koymaktır.

THE CREDITS EMPLOYED IN THE FINANCING OF FOREIGN TRADE Many firms, which operate especially in business, commercial or institutional segment, with a high profitibality and favorable liquid cycle think that they can perform all their operations without any need of credit; but if due date of firms’debts is shorter than collection of arisen receivables, firms would have some difficulty in repaying and that would lead to the need of credit.The aim of this study is to put forth credit’s conditions, which is formed in the direction of needs, qualities and advantages they present in terms of firms and what sort of consequences BASEL II, which will go into effect near time,would arise in terms of utilizing firms.
Keywords: Dış Ticaret; Kredilendirme; Krediler; Para Yönetimi