Ücretler üzerindeki kamusal yükler : seçilmiş Avrupa birliği ülkeleri ve Türkiye - Eyidoğan, Firdevs (My University, 2019)
Üretim faktörlerinin en önemli unsurlarından olan emek faktörünün geliri olan ücret; ekonomik büyüme, sosyal ve politik istikrarın sağlanması bakımından önem arz etmektedir. Ücret üzerindeki başlıca kamusal yükler; gelir vergisi, damga vergisi ve sosyal güvenlik yükümlülüklerinden oluşmaktadır.Çalışmamızda Türkiye ve seçilmiş Avrupa Birliği ülkelerinde (Danimarka, Belçika, Macaristan, İtalya, Polonya) ücret üzerindeki kamusal yükler kapsamında gelir vergisi tarifesi, istisna ve muafiyetler, vergi indirimleri, damga vergisi, sosyal güvenlik primleri incelenmiştir. Son olarak Türkiye’de ve seçilmiş Avrupa Birliği ülkelerinde (Danimarka, Belçika, Macaristan, İtalya, Polonya) ücret üzerindeki kamusal yük düzeyleri karşılaştırılmıştır.

Wage, the income of the labor factor, which is one of the most important elements of production factors; have importance economic growth, social and political stability providing. Main public burdens on wages; income tax, stamp tax and social security obligations.In our study, in Turkey and selected European Union countries (Denmark, Belgium, Hungary, Italy, Poland) fiscal burden on wages within; were examined income tax tariff, exception and exemptions, tax reductions, stamp tax, social security contributions. And also; these public burdens and income tax tariffs have been evaluated. Finally, Turkey and selected European Union countries (Denmark, Belgium, Hungary, Italy, Poland) was compared to fiscal burden on wage levels.
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupa Birliği ülkeleri; European Union; European Union countries; Gelir Vergisi; İncome Tax; Kamusal Yük; Social Security; Sosyal Güvenlik; Tax Burden; Tax Wedge; Taxation; Turkey; Türkiye; Ücret; Ücret Vergisi Wage; Ücretler; Vergilendirme; Wages