Şeyhi Ali Şehsüvaroğlu (Şeyhi Efendi) ve Riyazü’l Gufran (Tefsir-i Yasin-i Şerif) adlı manzum eserin tenkitli metni - Köse, Bünyamin (My University, 2005)
Eser, Kur'ân'ın 36. sûresi Yâsîn'in manzum tefsiridir. Hicrî 1058, milâdî 1648 yılında telif edilmiştir. Müellifi, Şehsüvaroğlu Ali'dir. Eserin üç yazma, bir de matbu nüshası tespit edilebilmiştir. Tez; müellifin hayatını, eserinin incelemesini ve tenkitli metnim ihtiva etmektedir. Bu tezi hazırlamaktaki amaç ; Riyâzü'l-Gufrân'da, Yâsîn sûresinin hadis-i şeriflerle ve güzel dînî hikayelerle süslenerek nazmen nasıl tefsir edildiğini ortaya koymaktır. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde: Şehsüvaroğlu Ali'nin hayatı hakkında kendi eserine dayalı olarak bilgi verilmiştir. İkinci bölümde: Riyâzü'l-Gufrân'ın incelemesi yapılmıştır. Eserin yazılış sebebi, şekil özellikleri ve muhtevası işlenmiştir. Bu bölümde son olarak eserin geniş bir özeti verilmiştir. Üçüncü bölümde : Riyâzü'l-Gufrân mesnevisinin tespit edilebilen yazmaları tanı-lıp, metin hazırlanırken tutulan yol belirtildikten sonra eserin tenkitli metni verilmiştir. Çalışmanın sonuna genel bir dizin konulmuştur. The work is the poetic commentary of Yasin in the thirtysixth sura of The Quran. It had been compiled in 1648 (in 1058 The Muslim Calendar). Compiler of it is S.ehsiivaroglu Ali. It has been discovered that there have been three written and also one printed copy of it. The thesis is including the life of the compiler, examining of the work and critics of the text. The goal of the preparation of this thesis is putting forth how of the work is compiling as poetry by enriching with the words of Prophet and the beautiful religious stories of Yasin in Riyazu'l-Gufran. The thesis consists of three chapters. In the first chapter : It has given information concerning the life of §ehsuvaroglu Ali's based on his work. In the second chapter : It has made the examination of the Riyazu'l-Gufran. It has treated why the work has written, form features and the content. It has given the broad

of the work at the end in this chapter. In the third chapter: It has been introduced the written copies which discovered the Mesnevi of Riyazu'l-Gufran and it has given the critics of the text of the work after the followed way during the preparation of the text has been defined. A general index has been put at the end of the study.
Keywords: Edebiyat; Osmanlıca edebiyat; Osmanlıca şiir (Divan şiiri); Şeyhi Ali Şehsüvaroğlu; Türk Şiiri; Yasin Suresi_Tefsir