17. Yüzyıla ait bir münşeat mecmuası (Ankara Milli Kütüphane, 06 Mil Yz B 280) (değerlendirme-transkripsiyon) - Akkol, Doğukan (My University, 2024)
Tarih araştırmalarında önemli görülen kaynaklardan biri münşeat mecmualarıdır. Bu çalışmada transkribe edilen ve değerlendirilen münşeat mecmuası, bünyesindeki tarihî ve edebî mektuplarla dikkat çekmektedir. Ankara Milli Kütüphane'de 06 Mil Yz B 280 numarasıyla kayıtlı olan münşeat mecmuasının mürettibi belli değildir ancak gerek mektupların içeriği gerekse hattın düzgünlüğünden, mürettibinin, eğitimli biri olduğu anlaşılmaktadır. Toplam 169 varaktan oluşan mecmuanın ne zaman ve kim tarafından derlendiğine dair üzerinde herhangi bir tarih veya kayıt bulunmamaktadır. Buna rağmen mektupların içeriği ve bazı mektuplarda bulunan tarihler vasıtasıyla XVII. yüzyılın ikinci yarısında derlendiği tahmin edilmektedir.

One of the most important sources in historical research is the munşeat mecmuaları (collection of letters). The munşeat magazine, which is transcribed and evaluated in this study, draws attention with its historical and literary letters. The editor of the munşeat magazine, which is registered in the Ankara National Library under the number 06 Mil Yz B 280, is not known, but it is understood from the content of the letters and the smoothness of the calligraphy that the compiler was an educated person. There is no date or record of when and by whom the collection, which consists of a total of 169 folios, was compiled. Nevertheless, based on the content of the letters and the dates found in some of the letters, it is estimated that it was compiled in the second half of the seventeenth century.
Keywords: 17th Century; Crimea; Dergiler; History; Iran; İran; Kırım; Letter; Mektup Münşeat Mecmuası; Munşeat Magazine; Periodicals; Tarih; XVII; Yüzyıl