On altıncı yüzyıl şairlerinden Prizrenli Şem’i’nin divanı’nın edisyon kritiği ve incelenmesi - Karavelioğlu, Murat Ali (My University, 2005)
On Altıncı Yüzyıl Şairlerinden Prizrenli Şem'î'nin Divanı'nın Edisyon Kritiği ve İncelenmesi başlıklı bu altıncı yüzyıl şairlerinden Prizrenli Şem'î'nin bilinen tek eseri olan Divan'ının tenkitli metninin ortaya konulması ve eserin bilimsel metotlar çerçevesinde incelenmesi hedeflenmiştir. Ayrıca şairin hayatı ve edebî kişiliği değerlendirilmeye çalışılmıştır. Üç bölümden meydana gelen çalışmanın birinci bölümünde Şem'î'nin hayatı ve edebî kişiliği incelenmiştir. Kaynaklar değerlendirilmiş, yanlışlık ve karışıklıklar düzeltilmeye çalışılmıştır. Ayrıca Klâsik Türk Edebiyatında Şem'î mahlaslı şairler hakkında da bilinenler sunulmuştur. İkinci bölümde Divan, şekil özellikleri ve muhteva bakımından geniş bir incelemeye tabi tutulmuştur. Üçüncü bölüm Divan'ın tenkitli metni ve dizinden oluşmaktadır. Bu çalışma ile bugüne kadar bilimsel bir değerlendirme yapılmamış olan Şem'î ve Divan'ı ortaya konularak Türk Edebiyatı tarihi çalışmalarına bir katkı sağlanmak istenmiştir. The aim of the PhD thesis under the title The Study and Edition-Critique of the Divan of Şem'i of Prizren one of the Poets of the Sixteenth Century is to create the critiqued text of the Divan, the only known work of Şem'i and to assess the work by scientific means. Additionally, the life-story and literary view of the poet has been put into evaluation. In the first chapter of the thesis which contains three parts, the life-story and literary view of the poet has been surveyed. Here, the sources has been investigated, mistakes and obscurities and ambiguities tried to put in correct. Moreover, the information known on poets who use Şem'i as a pseudonym as far as Classical Turkish Literature concerns has been represented. In the second chapter, the Divan has been put under a carefully wide investigation in terms of from and content. The third chapter consists of critiqued text and index of the Divan. By this thesis, exposing Şem'i and his Divan, on which no scientific assessment has so far made, a contribution to the study of Turkish Literature is aimed.
Keywords: Divan Şiiri; Edebiyat; Osmanlıca edebiyat; Osmanlıca şiir (Divan şiiri); Türk Şiiri