Beyazlatma özellikli bir diş macununun in vitro olarak değerlendirilmesi - ALKAN, ELİF; KORKUT, BORA; TAĞTEKİN, DİLEK (My University, 2023)
Amaç: Beyazlatıcı içerikli deneysel diş macununun, minedeki renk değişimine ve yüzey pürüzlülüğüne olan etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmada 30-adet sağlam, çürüksüz, boyutları birbirine yakın daimi dişler kullanıldı. Dişler rastgele olarak 6 deneysel gruba ayrıldı (n=5); Grup 1: Beyazlatıcı ajan içeren deneysel diş macunu (Zubio Test-1, Dar Kozmetik, İstanbul, Türkiye); Grup 2: Beyazlatıcı ajan içeren deneysel diş macunu (Zubio Test-2); Grup 3: Beyazlatıcı ajan içeren diş macunu (İpana 3D White Luxe, İpana P&G, ABD); Grup 4: Bitkisel içerikli bir diş macunu (Gumgumix, Beka ilaç, İstanbul, Türkiye); Grup 5: Kahvede bekletilen; Grup 6: Suda bekletilen. Tüm örneklerde 3 farklı zaman aralığında (T1-T2-T3) renk ve yüzey pürüzlülüğü ölçümleri yapıldı. T1: Tüm örnekler 24-saat kahvede bekletildikten ve renklenmeleri sağlandıktan sonra; T2: Her gün 15 dakika (3 kez-5’er dakika) kahvede bekleme ve 10 saniye (2 kez-10’ar saniye) fırçalama işlemi yaptıktan 7 gün sonra; T3: Her gün 15 dakika (3 kez-5’er dakika) kahvede bekleme ve 10 saniye (2 kez-10’ar saniye) fırçalama işlemi yaptıktan 14 gün sonrayı göstermektedir. Veriler Kruskal-Wallis ve Friedman istatistik testleri ile değerlendirildi (P=0.05). Bulgular: Tüm test gruplarında renk değişimi görüldü ancak test gruplarının aralarında farklılıklar oluşmadı (P>0.05). Grup 2, sayısal olarak olumlu yönde en büyük değişimi oluştururken, diğer gruplarla arasında istatistiksel bir farklılık ortaya çıkarmadı. Zubio Test-2 diş macununun beyazlatıcı etkisi İpana 3D White luxe ve Gumgumix diş macunları ile benzer bulundu. 14 günlük araştırmanın sonucunda Zubio Test-2, Test-1’e göre daha yüksek yüzey pürüzlülük değerleri sergiledi. Sonuç: Zubio Test-2’nin, kahvenin neden olacağı renklenmeye karşı geleneksel beyazlatıcı diş macununa benzer koruyucu etki göstererek, renklenmeyi önleyici yönde etkili olabileceği söylenebilir.

Background: To evaluate the effect of whitening experimental toothpaste on enamel color change and surface roughness. Methods: In the study, 30 intact, caries-free, teeth with similar were used. The teeth were randomly divided into 6 experimental groups (n=5); Group 1: Experimental toothpaste containing whitening agent (Zubio Test-1, Dar Kozmetik, Istanbul, Turkey); Group 2: Experimental toothpaste with whitening agent (Zubio Test-2); Group 3: Toothpaste containing whitening agent (Ipana 3D White Luxe, Ipana P&G, USA); Group 4: A herbal toothpaste (Gumgumix, Beka İlaç, Istanbul, Turkey); Group 5: kept in coffee; Group 6: Soaked. Color and surface roughness measurements were made from all samples in 3 different time intervals (T1-T2-T3). T1: After all samples were kept in coffee for 24 hours and their coloration was achieved; T2: 7 days after waiting in coffee for 15 minutes (3 times-5 minutes each) and brushing for 10 seconds; T3: 14 days after soaking in coffee for 15 minutes (3 times5 minutes) and brushing for 20 seconds (2 times-10 seconds) every day. Data were evaluated with Kruskal Wallis and Friedman statistical tests (p=0.05). Results: Change in color was found in all test groups, but no statistical difference was observed between them (P>0.05). Group 2, while creating the largest numerically positive change, did not reveal a statistical difference between them and the other groups. The whitening effect of Zubio Test-2 toothpaste was similar to that of Ipana 3D White luxe and Gumgumix toothpastes. As a result of 14 days of research, Zubio Test-2 exhibited higher surface roughness values than Test-1. Conclusion: It can be said that Zubio Test-2 can be effective in preventing discoloration by showing a protective effect similar to traditional whitening toothpaste against discoloration caused by coffee.
Evaluation of a whitening toothpaste: An in vitro study
Keywords: Diş macunu; Kahve; Pürüzlülük; Renklenme; VITA Easyshade V; Coffee; Coloration; Roughness; Toothpaste