Yer ve aletli pilates yapan kadınlarda on seanslık egzersizlerin vücut kompozisiyonuna, esnekliğe, kassal kuvvet ve dayanıklılığa olan etkilerinin karşılaştırılması - Azoun, Nazanin (My University, 2019)
Araştırmamızda amaç, yer ve aletli pilates eğitimi alan kadınlarda vücut kompozisyonuna ve motorik özelliklere hangi pilates metodu daha etkili olduğunu karşılaştırılmasıdır. Araştırma kapsamında 20-40 yaş arası sağlıklı olan kadınlardan, iki ayrı grup şeklinde; birinci grup 16 kişiden oluşan yer pilatesi ve diğer grupta 16 kişiden oluşan aletli pilates ve toplam 32 kişiden ölçüm alındı. 10 seanslık yer ve aletli pilates egzersizlerin öncesi ve 10 seans bittiğinde her iki gruba hamstring esneklik, bacak patlayıcı kuvvetine uygun testler uygulanmıştır ve vücut kompozisyonun (Yağ Kütle, Kas Kütle, Ağırlık (kg), BMI (kg / m2) değişimileri ölçülmüştür. Araştırmada elde edilen veriler (SPSS) Statistical Package for Social Sciences for Windows 22.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Her iki grupta da, grup içinde ön ve son testler arasında istatistiksel olarak değerlendirme yapan faktörlerde anlamlı farklılık bulunmuştur (P < 0.01). Sonuç olarak; aletli piltes yapan grupta yer pilatesi yapan gruba göre hamstring esneklik, bacak patlayıcı kuvveti ve karın dayanıklılığı Mann Whitney-U testine istatistiksel olarak anlanmlı farklılık göstermiştir. Ancak yaptırdığımız pilates egzersizlerin sonucunda yer pilates yapan grupta kişilerin vücut ağırlıkları (kg) aletli pilates yapan gruba göre istatistiksel olarak anlanmlı farklılık göstermişken, aletli pilates yapan grupta yer pilates yapan göre vücut yağ kütlesi (%) istatistiksel olarak anlamlı miktarda daha fazla farklılık göstermiştir. Ve aletli pilates yapan grupta yer pilates yapan göre vücut kas kütlesi (%) istatistiksel olarak anlamlı olarak daha az düşüş göstermiştir. Aletli pilates yapan grubun BMI değerlerini az değişim göstermişken yer pilatesinde daha fazla değişim göstermiş ama istatistiksel olarak anamlı değil.

The aim of this study is to compare the effects of mat pilates and reformer pilates on body composition and motoric properties in women who get training. Within the scope of the research, healthy women between the ages of 20-40, in two separate groups. The first group consisted of 16 people performing mat-pilates, and the second group consisted of 16 people performing reformer pilates and in a total of 32 subjects were measured. In the both groups before and after 10 sessions of mat and reformer pilates exercises, hamstring flexibility, leg explosive strength tests were applied to and the change in body composition (Fat Mass, Muscle Mass, Weight, BMI (kg / m2) ) was measured. The data obtained from the study were analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0. In both groups, statistically significant differences were found between the pre-test and post-test in some factors (P <0.01). In conclusion, in the reformer pilates group, hamstring flexibility, leg explosive strength, and abdominal endurance showed statistically significant differences to the mat- pilates. İn the other hand body weights (kg) in mat pilates showed statistically significant difference compared to reformer pilates. And in the Reformer pilates showed a statistically significant difference in body fat mass (%) compared to mat pilates. But when compared reformer pilates and mat pilates for muscle mass (%), Statistically less muscle loss was observed in the reformer pilates group. When BMI values were examined, it was found that the reformer pilates showed less variability, but there were more changes in ground pilates but not statistically significant.
Keywords: Abdominal Endurance; Bacak Kuvveti; Body Composition; Hamstring Esneklik; Hamstring Stretch; Karın Dayanıklılığı; Leg Strength; Öğrenim ve öğretim; Pilates; Spor; Sports; Study and teaching; Vücut Kompozisyonu Pilates