Ticari bankalarda sorunlu kredilerin yönetimi, çözümü ve takibi için bir uygulama - Kavcıoğlu, Sahap (My University, 2003)
Türk Bankacılığı, Cumhuriyet tarihinin en zor dönemini yaşamaktadır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu yirmi bankanın yönetimine el koymuş ve bu Bankalar Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu kapsamına alınmıştır. Bu süreçte bir takım birleşmeler, yetki iptalleri ve kapanmalar gerçekleşmiştir. Bu bankaların başta yapısal olmak üzere çeşitli problemleri mevcuttur. Son yıllarda artan ekonomik krizin etkisiyle mali sektörde meydana gelen sıkıntılar sonucu özellikle bankaların ana işlevi olan kredilendirmede yaşanan sorunların yönetimi, çözümü ve takibine ilişkin bir uygulama çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Bankaların sorunlu kredi oranlarını belirli bir düzeyin altında tutma isteği söz konusu kredilerle özel ilgilenmeyi gerektirmektedir. Sürekli değişen çevre koşullar, konjonktürel hareketler, firma ve banka içi veriler v.b faktörler kredilerin problem oluşturmasına ortam hazırlamaktadır. Bu çalışma ile kredilerin sorunlu hale gelmesini engelleyecek çeşitli önlemler ortaya konulmuştur. Bankaların sorunlu kredilerle ilgili hareket yöntemleri kanunlarla sınırlandırılmıştır. Yani, bankalar sorunlu kredilerle ilgili serbest hareket edememektedir. Bu krediler belirli sürelerde tahsil edilemezse kredinin teminat ve diğer durumları göz önüne alınarak belirli sürelerde belirli oranlarda karşılık ayrılması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu çalışmada hukuki takip esas alınarak çeşitli bankalardaki yapı incelenmiş, banka organizasyonu içerisindeki birimlerin en etkin bir şekilde kullanılması esas alınmış, bu birimlerin görev tanımları ve işlevleri ayrıntılı olarak ortaya konulmuştur.Bu yaklaşımda geri dönmesi normal yollardan imkansız hale gelmiş kredilerin kısa sürede tahsil edilerek bankanın kredilendirme faaliyetinin etkinliği arttırılarak, karlılığın dolayısıyla da başarısının sürekliliğini sağlamak amaçlanmıştır. Turkish Banking sector goes through the toughest period of Republic's history. Institution for Banking Control and Supervision took over the management of twenty banks and these banks are included within the scope of Savings Deposit Insurance Fund. Some mergers, authorization cancellations and shut downs took place in this process. These banks have several problems, which are mainly structural. With the impact of the economic crisis that has accelerated during the past years, this study deals with the management, solution and monitoring of the problems lived regarding the loans that are encountered due to problems lived in the financial sector. The desire of the Banks to keep the problematic loans below a certain level, requires special attention for these loans. Factors like continuously changing environmental circumstances, conjectural movements, inner bank and company data etc., causes problems about loans. With this study, some measures are suggested to prevent the loans from becoming problematic. Movement methods of banks about problematic loans are restricted with laws. In other words, banks cannot move freely regarding problematic loans. If these loans are not repaid within a certain period, the securities and other factors are taken into account. In this study legal monitoring has been taken as basis and the structure in the banks has been examined and the usage of the units in the bank organization in the most efficient way is taken into consideration and assignment definitions and functions of these units are specified in detail. This study aims to provide a way for the repayment of the loans soon, which are normally impossible to be received and to increase the efficiency of the loans and maintain profits and thus success.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi