Kolonize ve enfeksiyon etkeni streptococcus pneumoniae kökenlerinde serotip ve makrolid direnç mekanizmaları dağılımlarının karşılaştırılması - Merdan, Selim (My University, 2014)
Streptococcus pneumoniae’da serotip dağılımının antibiyotik direnci ile ilişkilendirilmesi, pnömokok enfeksiyonları ile mücadelede büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada kolonize veya enfeksiyon etkeni olarak izole edilen S.pneumoniae kökenlerinde serotip dağılımı ile makrolid direnç mekanizması arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçladık. Bu amaçla 2012-2013 yılları arasında hastanemizde izole edilen makrolid dirençli 30 kolonize ve 60 enfeksiyon etkeni pnömokok kökeni çalışmaya dahil edildi. İzolatlarda makrolid direncinin fenotipleri, eritromisin-klindamisin çift disk yöntemiyle, genetik determinantları ise PZT ile saptandı. Serotiplendirmede multipleks PZT yöntemi kullanıldı. cMLSB fenotipi hem etken hem de kolonize izolatlarda baskın (etken: %76,6, kolonize: %83,3) olarak bulundu. ermB etken izolatların %76,6’sında, kolonize izolatların ise %83,3’ünde saptandı. M fenotipi ermB olmadan sadece mefA/ E geni taşıyan kökenlerde (etken: %23,3, kolonize: %16,6) saptandı. cMLSB fenotipindeki tüm izolatların (n:71) %55’inde mefA/ E geninin ermB ile birlikte bulunduğu belirlendi. Etken kökenlerde 19F (%38,3), 6A/ B/ C (%18,3) ve 23F (%15); kolonize kökenlerde 6A/ B/ C (%30), 23F (%23,3) ve 19F (%20) baskın serotipler olarak saptandı. 19F serotipindeki izolatların %96,6’sı cMLSB fenotipinde olup, bu izolatlarda ermB ve mefA/ E birlikteliği oldukça yüksektir (%64,2). 6A/ B/ C serotipindeki kökenlerde de cMLSB fenotipi baskın (%95) olup, yüksek oranda (%73,6) ermB+mefA/ E birlikteliği saptandı. İlginç olarak 23F serotipindeki izolatlarda ise M fenotipi baskın (%81,3) olarak saptanmış olup bu izolatlarda sadece mefA/ E tespit edildi. Sonuç olarak çalışmamız; izolatlarımızda, cMLSB fenotipi ve ermB genotipinin baskın olduğunu göstermiş ve mefA/ E’nin de izolatlarımızda çok yaygın (%64,4) olarak bulunduğunu ortaya koymuş olup ayrıca kolonize ve etken izolatlardaki serotip dağılımlarının benzer olduğunu ve pnömokoklarda serotiplere göre makrolid direnç mekanizması dağılımında farklılıklar olduğunu göstermiştir. Anahtar sözcükler: Streptococcus pneumoniae, serotip, makrolid, direnç, mefA, mefE, ermB, ermTR

The association between serotype distribution and antimicrobial resistance mechanisms bears significance in the fight against Streptococcus pneumoniae infections. In this study, we have aimed to demonstrate the correlation between the serotype distribution and macrolide resistance mechanisms of pneumococcus isolates. During 2012-2013, 30 colonised and 60 invasive pneumococcus isolated in our hospital and found to be resistant to macrolides were included in the study. Macrolide resistance phenotypes determined by the erythromycin-clindamycin double disc diffusion method; and genetic determinants were identified by PCR. Serotypes determined by multiplex PCR. Structural MLSB was the dominant (%76,7 in invasive, %83,3 in colonised) phenotype in both groups. ermB was found %76,7 in invasive and %83,3 in colonised isolates. M fenotype determined in the isolates which carried only mefA/ E in the absence of ermB (invasive: %23,3, colonised: %16,6). In %54,9 of all cMLSB isolates (n:71), mefA/ E was determined with ermB. In invasive isolates 19F (%38,3), 6A/ B/ C (%18,3) and 23F (%15); in colonised isolates 6A/ B/ C (%30), 23F (%23,3) and 19F (%20) found as dominant serotypes. In the 19F isolates, the structural phenotype percentage was found %96,6 and in most of the isolates (%64,2) ermB and mefA/ E genes were confirmed together. The 6A/ B/ C isolates demonstrated similar macrolide resistance phenotype (%95 cMLSB) with the 19F isolates and %73,6 of all 6A/ B/ C isolates ermB and mefA/ E confirmed together. Interestingly in the 23F isolates, M phenotype was confirmed to be dominant (%81,3) so in this isolates only mefA/ E was determined. In conclusion, we would also like to underline that ermB was dominant but mefA/ E was found at a very high rate (%64,4) and the major serotypes were similar in colonised and invasive isolates. Our study also points that in macrolide resistance mechanisms could vary according to pneumococcal serotypes. Streptococcus pneumoniae, serotype, macrolide, resistance, mefA, mefE, ermB, ermTR
Keywords: Mikrobiyoloji