Foreign direct investment (fdı) and its determinants: the case of Sub- Saharan African (SSA) Countries - Abdela, Seıd Mahmud (My University, 2015)
Günümüzde gelişmekte olan, geçiş sürecinde olan ve gelişmiş coğrafyalardaki ülkelerde doğrudan yabancı yatırımları çekmek ve cazibeyi arttırmak için yapılan tanıtımlara ilgi giderek artmaktadır. Yabancı yatırımların önemi konusunda ekonomistler hemfikirdir çünkü yatırımlar milli gelirin artması konusunda bir tetikleyici rol üstlenerek köşe taşı görevi görür. Bu çalışmanın amacı 33 farklı sahra altı Afrika ülkesine yapılan doğrudan yabancı yatırımların belirleyici unsurlarını, 1998-2012 yıllarına ait yıllık dengelenmiş panel dataları ekonometri modeli içinde kullanarak araştırmaktır. Çünkü önemli değişkenlerin belirlenmesi sahra altı Afrika ülkelerinin politika yapıcılarına yardım ederek doğrudan yabancı yatırımların bölgeye çekilme politikalarını formalize ederek yürütmek konusunda önemli bir rol oynar. Modelde bağımlı değişken doğrudan yabancı yatırım girişi olarak tanımlanmıştır. Açıklayıcı değişkenler ise 5 ana kategori altında toplanmıştır. 1- Ekonomik Belirleyiciler olan; piyasa büyüklüğü, getiri oranı, hükümet harcamaları, döviz kuru ve faiz oranı. 2- Kurumsal Faktörler olan; ticarete açıklık ve resmi kalkınma yardımı. 3- Altyapı Faktörleri olan; telefon hattı ( 100 kişi için ) ve elektrik üretimi. 4-Beşeri Sermaye Birikimi değişkenleri olan; toplam işgücü( her iki cinsiyet için), birincil ve ikincil okul bitirme ve kaydolma oranları ve 5-Doğal Kaynaklar olan doğal kaynak kiraları. Çalışma sabit etki regresyonu uygulayarak ana değişkenleri test etmektedir. Deneysel ekonometri çalışmasının sonucuna göre, getiri oranı, ticarete açıklık, resmi kalkınma yardımı, elektrik üretimi, doğal kaynaklar ve beşeri sermaye birikimi değişkenlerinin, doğrudan yabancı yatırımı belirleyen potansiyel ve anlamlı değişkenler olduğunu göstermiştir. Enflasyon ise doğrudan yabancı yatırımlarla negatif bir ilişki içindedir. rudan Yabancı Yatırımlar, Belirleyiciler, SSA Sabit Etki Tahmini

Currently, many countries in the world including developing, transition and developed economies regions are giving high emphasis for promotion and attraction of Foreign Direct Investment (FDI) inflows. There is no objection among scholars since; investment has been considered as an engine and a corner stone of an economy, which plays significant role for the increments of national income. The aim of the study is to investigate determinants of FDI inflows in Sub-Saharan African (SSA) countries, by using annual balanced panel data of econometrics model on a sample of 33 SSA countries over the period of 1998-2012.Because, identifying significant variables will assist Sub-Saharan African policy makers to formulate and execute appropriate policies which attracting FDI inflows more to the region. In the model, dependent variable is FDI inflows. The explanatory variables are categorized under five main categories namely:- (1) Economic Determinants- which are market size, rate of return, government consumption, exchange rate & inflation rate), (2) Institutional factors includes, trade openness, and official development assistance); (3) Infrastructural variables- consists: telephone line(per 100 people), and electricity production, (4) Human Capital Accumulation(HCA) variables- mainly incorporates ,total labor force(both sexes), primary and secondary school completion as well as enrollment rates and, (5) Natural Resource variable which is natural resources rents. The study employed fixed effect regression method to test the main variables. The empirical econometrics analysis found out that; rate of return, trade openness, official development assistance (ODA), electricity production, natural resource, and human capital accumulation (HCA) variables are potential and significant determinants of FDI inflows to SSA while inflation has negatively associated with FDI.
Keywords: Belirleyiciler; Doğrudan Yabancı Yatırımlar; Ekonomi; Sabit Etki Tahmini; Sahra Altı Afrika Ülkeleri; SSA